Skip to main content

Efraim Zuroff: Alojzije Stepinac ne zaslužuje biti svetac!

Jugoslavija 05. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Svaka osoba koja je podržavala NDH ne zaslužuje biti svetac"

Direktor Centra „Simon Wiesenthal“ iz Jeruzalema Efraim Zuroff poručio je u Banjoj Luci da sve zločince iz Drugog svjetskog rata treba privesti pravdi te da hrvatski kardinal Alojzije Stepinac ne zaslužuje biti svetac.

Zuroff, koji je održao predavanje pod naslovom “Razotkrivanje holokausta kao trenutne prijetnje u postkomunističkoj istočnoj Europi”, rekao je novinarima da su druge zemlje i njihovo stanovništvo u istočnoj Europi i diljem kontinenta također odgovorne za zločine nad Židovima i drugim narodima u Europa u to vrijeme, a ne samo Njemačka.

Naveo je da je u teoriji moguć novi i nuklearni holokaust koji bi, primjerice, Iran proveo nad Izraelom, što uvijek treba shvatiti ozbiljno kako bi se sve spriječilo, piše ATVBL.

“Stepinac zbog svojih postupaka nikako ne zaslužuje biti svetac”

Kada je riječ o NDH i Stepincu, Zurof je rekao da on zbog svojih postupaka nikako ne zaslužuje biti svetac.

“On ne zaslužuje biti svetac, vjerujte mi. Svaka osoba koja je podržavala NDH ne zaslužuje biti svetac. Od pape je tražio da prizna Nezavisnu Državu Hrvatsku. Bio je ispovjednik Ante Pavelića i svaka osoba koja je napravila te stvari ne zaslužuje biti svetac. Bio je u zatvoru, ali ne iz razloga zbog kojih je trebao biti”, kazao je.

“Pojednostavit ću: Ante Pavelić napravio je tri genocida, nad Srbima, Židovima i Romima. Njegov svećenik bio je Alojzije Stepinac, naravno da takva osoba ne zaslužuje biti svetac”, dodao je.

(N1)