Skip to main content

Džozef: Jedna od najzbunjujućih predstava na Balkanu – koji su bili motivi Abazovića

Jugoslavija 11. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Jedno od najzbunjujućih pitanja poslednjih godina na Balkanu jeste o čemu je sada bivši premijer i čelnik tehničke Vlade Dritan Abazović razmišljao i koji su bili njegovi motivi, rekao je ranije profesor univerziteta “Džons Hopkins” Edvard Džozef.

Profesor univerziteta “Džons Hopkins” Edvard Džozef gostujući na Gradskoj TV iznio je viđenje političke situacije u Crnoj Gori.

On je u emisiji “Hej Sloveni” 9. septembra rekao da je “jedna od najzbunjujućih predstava na Balkanu posljednjih godina” koji su bili motivi Abazovića koji je, podsjetio je Džozef na riječi premijera u tehničkom mandatu, kazao da su mu “prioriteti politička stabilnost u zemlji i evropska perspektiva Crne Gore”.

“Na vlast u ovoj najnovijoj Vladi došao je u aprilu i kada je preuzeo funkciju premijera izjavio je da su mu prioriteti politička stabilnost u zemlji i evropska perspektiva Crne Gore. Zatim je otišao u potpuno suprotnom pravcu. On je preduzeo ovaj krajnje provokativan, veoma razdoran korak potpisivanje takozvanog Temeljnog ugovora sa crkvom Srbije, bez ikakvog šireg konsenzusa o takvoj mjeri, bez ikakvog čak napora da izgradi bilo kakav konsenzus. Što je još gore, zbunjujuće je zašto se umjesto toga nije usredsredio na ono što je rekao da želi – političku stabilnost i prioritet članstvo u EU. To je ono što je toliko zbunjujuće u prethodnom Abazovićevom mandatu”, rekao je Džozef.

Istakao je da je Abazović mogao “da bude veoma poštovan lider zemlje koja ima istinsku evropsku perspektivu”.

“Privilegiju koju druge zemlje u regionu mogu samo da zamisle… Nadam se da će Abazović javno objasniti šta je mislio kada je skrenuo sa onoga za šta je rekao da su mu prioriteti”, rekao je ranije Džozef.

(CdM, Foto: Screenshot)