Skip to main content

Džoni Štulić traži 25 miliona evra za autorska prava

Autonomija 25. феб 2012.
< 1 min čitanja

Kompozitor i pevač Branimir Džoni Štulić saopštio je da će tim američkih i evropskih  advokata, u njegovo ime, pokrenuti veliki sudski spor protiv „Kroacija Rekordsa“ i da će tražiti 25 miliona evra odštete za krađu autorskih prava.

S obzirom da Štulić ne daje intervjue, preko svog portparola Zorana Živkovića i urednika njegovih Jutjub kanala, portal Index.hr je zamoljen da objavi Štulićevo objašnjenje, koje je nazvao „Najveća pljačka u istoriji rok end rola“.

Štulić za period do 1991. potražuje 12 miliona evra i još toliko za „ukradena autorska prava“ od 1991. do danas. On napominje da je potpisivao samo izvođačke tipske ugovore, a ne ekskluzivne, koji su vredeli šest meseci, i koji su, u slučaju uspeha, omogućavali isplatu izvođačkih honorara u roku od pet godina.

U saopštenju Štulić ističe da ga od rata do danas kuće nisu izvestile ni o čemu, a u međuvremenu su prodali licencu za proizvodnju njegovih ploča Pinku, nedavno RTV u Zagrebu i „nekakvom Rebeatu“, zatim su nadopisali svoj kopirajt preko njegvog i kao takvog ga prodali.

„Imam svoj kopirajt (Azra music) koji sam otvorio 1981. sa Ravno do dna, i koji pokriva sve moje pesme“, naveo je Štulić.

„Ne volim kad mi na temelju ukradenih točkova svojataju i auto“, kaže Štulić.

„Crorec i dalje ilegalno prodaje moje pesme za velike pare i on lajn preko Amazona, iTunes, eMusic itd. Do 1990. potražujem 12 miliona evra, zatim dvadesetogodišnje kamate na 12 miliona, plus prevara, krađa kopirajta i bezočnu eksploataciju zadnjih 20 godina, to se ne oprašta“, kaže Štulić u objašnjenju svog sudskog zahteva.

(FoNet)