Skip to main content

Dvoje urednika portala hongkonškog Stend njuza optuženi za pobunu

Marginalci 30. дец 2021.
< 1 min čitanja

Policija Hongkonga danas je zvanično optužila za pobunu dva člana redakcije prodemokrartskog portala Stend njuz (Stand News), dan nakon što je izvela raciju u toj redakciji i uhapsila sedmoro zaposlenih.

Portal je nakon toga saopštio da prekida rad.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, dvojica muškaraca od 34 i 52 godine, optuženi su za „zaveru radi objavljivanja pobunjeničke publikacije“, ali njihova imena nisu saopštena.

Prema navodima lokalnih medija optuženi su urednici u Stend njuzu Čung Pui-kuen i Patrik Lam.

Ostali uhapšeni su zadržani na daljem ispitivanju.

Osim Čunga i Lama, uhapšena su još četiri bivša člana uprave Stend njuza, uključujući pevačicu Deniz Ho i bivšu poslanicu Margaret Ng. Uhapšena je i Čan Pui-man, bivša urednica prodemokratskih novina Epli dejli (Apple Daily) i Čungova supruga.

Sedmoro ljudi je uhapšeno po uredbi o krivičnom delu koja datira iz vremena kada je Hongkong bio britanska kolonija, pre 1997. godine, kada je vraćen Kini.

Osuđeni bi mogli da se suoče sa do dve godine zatvora i novčanom kaznom do 5.000 hongkonških dolara (640 dolara).

Stend njuz je u jučerašnjem saopštenju naveo da će obustaviti rad i da je otpustio sve osoblje.

Hapšenja i racija u redakciji Stend njuza deo su obračuna vlasti sa neistomišlejnicima.

Prethodno je policijska racija izvedena u redakciji sada ugašenog Epl dejlija, zaplenjene su kutije sa materijalom i kompjuterski hard diskovi i zamrznuti milioni imovine, što je kasnije primoralo novine da obustave rad.

(Beta, foto: Pixabay)