Skip to main content

Dve trećine učenika i studenata u Nemačkoj koristi AI

Građani 06. нов 2023.
< 1 min čitanja

"Te alatke svesno upotrebljavaju za izradu domaćih zadataka ili studentskih radova"

Godinu od starta aplikacije za obradu teksta baziranoj na AI, za domaće zadatke i učenje koristi je dve trećine učenika, praktikanata i studenata u Nemačkoj, pokazuje anketa Jugava.

Generator teksta ChatGPT je startovao pre oko godinu dana i izazvao svetsku senzaciju sposobnošću da generiše tekst i uči. Sada ga redovno koristi većina mladih, pokazuje anketa Jugava (YouGov).

Naime, više od dve trećine, odnosno 68 odsto učenika, praktikanata i studenata ChatGPT, Guglov Bard ili slične alatke veštačke inteligencije (AI) koristi pri učenju i izradi domaćih zadataka.

Od toga, navodi se u istraživanju koje su naručili kompanija za telekomunikacije congstar i preduzeće share, 11 odsto alatke AI koristi redovno, 32 odsto povremeno, a 25 odsto retko.

Da ih još nije koristilo reklo je 29 odsto ispitanika.

Pritom, korisnici te alatke svesno upotrebljavaju za izradu domaćih zadataka ili studentskih radova, vidi se iz rezultata istraživanja u koje je agencija dpa imala uvid.

Jugav je za istraživanje izmneđu 25. septembra i 4. oktobra anketirao 702 osobe iz starosne grupe 16-26 godina koje su u nekom obrazovnom programu.

ChatGPT je razvio kalifornijski startap OpenAI. Alatka je besplatno dostupna od novembra prošle godine i sada ima već više od 100 miliona korisnika.

U međuvremenu se razvila živa rasprava o dugoročnim efektima alatki AI na obrazovanje.

(dpa, foto: Hannes P. Albert/dpa)