Skip to main content

Delegacija EU: Vlasti CG da se uzdrže od radnji koje bi mogle ograničiti slobodu govora

Jugoslavija 06. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Svjesni su kažu, slučaja kolumniste našeg portala i profesora na FCJK Bobana Batrićevića"

Delegacija Evropske unije u Podgorici ozbiljno shvata pritisak na predstavnike akademskog, medijskog i civilnog društva u Crnoj Gori, poručuju u dopisu dostavljenom Anteni M.

Svjesni su kažu, slučaja kolumniste našeg portala i profesora na FCJK Bobana Batrićevića, protiv koga je zatraženo pokretanje postupka zbog izraženih stavova u kolumni koju je naš portal obajvio 11. avgusta ove godine.

„Potpuno smo svjesni ovog slučaja. Ozbiljno shvatamo pritisak na predstavnike akademskog, medijskog i civilnog društva.

Sloboda izražavanja je osnovna vrijednost EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore EU. Crnogorske vlasti treba da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi to mogle nesrazmjerno ograničiti“, poručuju iz Delegacije.

Navode da će nastaviti da prate dalji razvoj događaja u ovom slučaju, kao dio njihovog praćenja poštovanja vladavine prava, koja je od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na putu pristupanja EU.

Podsjetimo, državna tužiteljka Snežana Šišević zatražila je nedavno od Suda za prekršaje u Podgorici da pokrene postupak protiv Batrićevića, i kazni ga po čl. 19 Zakona o javnom redu i miru.

U kolumni Batrićević je analizirao i iznio vrijednosne sudove o ponašanju Crkve Srbije u Crnoj Gori i njenih lokalnih episkopa. Šišević smatra kako je tezom da popovi crkve Srbije ne propovijedaju vjeru Hristovu i argumentacijom takvoga stava prekršio zakon i da treba da bude kažnjen.

Postupak tužiteljke izazvao je reakcije velikog broja intelektualaca, crnogorskih ali i međunarodnih organizacija koje su stale u odbranu slobode govora.

(Antena M, foto: Autonomija)