Skip to main content

Dunja Mijatović: Borba majki Srebrenice za pravdu treba da nas sve inspiriše

Jugoslavija 10. јул 2022.
< 1 min čitanja

"Govor mržnje, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca treba dočekati sa osudom"

Borba majki Srebrenice treba da sve inspiriše i bitno je da se njihov poziv na pravdu čuje i da se udruženim snagama bori protiv duboko ukorenjene kulture poricanja genocida, izjavila je komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović na izložbi u okviru obeležavanja 27. godišnjice genocida.

Umetničku instalaciju „Majčina marama“ pokrenule su Majke Srebrenice u okviru Inicijative srebreničke heroine u Memorijalnom centru u Potočarima, na istoku Bosne i Hercegovine, s ciljem dokumentovanja priča žena koje su preživele genocid.

„Govor mržnje, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca koji se, nažalost, intenzivirao ovih posljednjih dana u Srebrenici, treba dočekati sa osudom“, rekla je Dunja Mijatović.

Ona je rekla da su marame simbol „otpora koji predstavlja nemilosrdnu borbu za istinu i pravdu“ koju majke Srebrenice vode a čvorovi koji vezuju marame „zajedništva i solidarnosti žena suočenih sa neviđenim kršenjem ljudskih prava“.

„Marame su priznanje posvećenosti majki da nikada ne popuste pred mržnjom i da otvore put mladim generacijama da žive zajedno u miru, istovremeno osiguravajući da se istina prepozna i da sećanje na žrtve ostane živo„, rekla je Mijatović.

Mijatovićeva će učestvovati na međunarodnoj konferenciji Srebreničke heroine koju organizuju Pokret majki Srebrenice i Žepe, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica i sutrašnjem obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

(Beta, foto: Savet Evrope)