Skip to main content

Đukić: Novosadizacija bi srušila Vojvodinu

Autonomija 10. нов 2008.
2 min čitanja

Izvršno veće Vojvodine– Izvršno veće APV ima u rukama instrumente kojima će obezbediti da nadležnosti, koje će Vojvodina dobiti novim statutom i pratećim zakonom, ne pretvore Novi Sad u Beograd a autonomiju u virtuelan svet, sveden na Banovinu – tvrdi pokrajinski sekretar za finansije mr Jovica Đukić. U izjavi „Dnevniku” on upozorava na to da novosadizacije naprosto ne sme biti, jer bi u suprotnom svaki smisao autonomije bio potpuno izopačen i dao bi za pravo onima koji čak traže ukidanje Pokrajine. Po njegovim rečima, niko iole razuman ne može se zalagati za decentralizaciju koja će značiti puku seobu centra odlučivanja
– Suština centralizacije je u tome da ste se institucionalno začaurili i težite da pod punom svojom kontrolom imate i novac, i moć, i uticaj, uz nameru da delegirate samo odgovornost, odnosno da je prebacite na nekog drugog. Zato cilj naše autonomije upravo i jeste da lokalne samouprave dobiju velike nadležnosti, da se mnogo pitaju, a da im Novi Sad, iz kojeg se mnoge stvari u Vojvodini ipak bolje vide nego iz Beograda, u tome pomaže kad treba. Uostalom, i svi strateški dokumenti koji su do sada doneti na nivou Vojvodine, kao i oni koji će tek biti doneti na kraći, srednji i duži rok, u svojim temeljima imaju opredeljenje da Novi Sad bude istinski generator ukupne decentralizacije Pokrajine – navodi Đukić.
On podseća i na to da poslanici dolaze u pokrajinski parlament bukvalno iz svih vojvođanskih opština, kao i da članovi Izvršnog veća nisu samo Novosađani, naprotiv, te stoga postoji i njihovo lično opredeljenje, a ne samo političko, za to da se ne dozvoli novosadizacija, već da opštine imaju što je veći mogući upliv kada je reč i o nadležnostima i o novcu. Đukić pri tome napominje da je, s druge strane, životni interes i Novog Sada da se ostale vojvođanske sredine razvijaju ubrzano jer će tek tada popustiti migracioni pritisak koji je do sada proizvodila potraga ne za boljim, već za bilo kakvim poslom u velikom gradu.

(Dnevnik)