Skip to main content

Đukanović: Srbija da prizna nezavisnost Kosova

Izdvajamo 05. jun 2011.
2 min čitanja

Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je izjavio da su odnosi Crne Gore i Srbije na uzlaznoj liniji i da bi sve države regiona trebalo da prihvate realnost.

– Čini mi se da su odnosi dveju zemalja sada na uzlaznoj putanji, mada bih se, nažalost, složio sa onima koji kažu da se radi o nedovoljno dinamičnoj uzlaznoj putanji – rekao je Đukanović u intervjuu današnjem „Dnevniku“.  Prema njegovim rečima, niko razuman u Crnoj Gori ne zagovara nekakav antisrpski stav, a crnogorska realnost nije antisrpska.

– Najvažinije je da uvažimo realnost i da se okrenemo budućnosti i zajedničkim ciljevima u toj budućnosti – rekao je bivši dugogodišnji crnogorski predsednik i premijer.

Osvrćući se na svoju nedavnu izjavu u Bečićima da „Srbija predstavlja jedan od ključnih problema u regionu“, Đukanović je istakao da smatra da je u pitanju „nedovoljno pažljivo političko čitanje“ njegovih reči.

– Tada sam naveo tri problema koja najviše koče regionalnu saradnju. Na prvom mestu je Bosna i Hercegovina, koja je i 15 godina posle Dejtona nefunkcionalna država, druga je Makedonija, a na trećem mestu su odnos Srbije i Kosova – kazao je lider DPS-a.

Đukanović smatra da bi Srbija, polazeći upravo od realnosti, trebalo da prizna nezavisnost Kosova i da se potom obe države potpuno okrenu budućnosti i evroatlanstkim integracijama. – Imamo veliki problem u regionalnoj saradnji, koja je nasušna potreba svih nas u regionu i kao priprema za život u Evropskoj uniji i NATO. I to upravo zbog izostanka komunikacije između Beograda i Prištine – zaključio je Đukanović.

On je poručio da je sve važno da Srbija u balkanskom vozu ka Evropi bude, ako ne lokomotiva, onda jedan od prvih vagona. Jer tada cela kompozicija dobija ubrzanjem, kazao je.

– I mi se iskreno radujemo što se Srbija okreće svojim obavezama koje će je kvalifikovati kod evropskih partnera. Hapšenje i izručenje Mladića je odgovoran potez i iskreno se nadam da će to odobrovoljiti sve članice Unije da daju podršku naporima Srbije da napravi sledeći korak na evropskom putu. Koliki će biti taj korak, nezahvalno je nagađati. No, koliki god da bude, biće to na zadovoljstvo Crne Gore – rekao je Đukanović.

(Dnevnik)