Skip to main content

DSVM: Predlog za sastavljanje mađarskog biračkog spiska

Info 06. окт 2008.
< 1 min čitanja

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara saopštila je da je pripremila detaljan predlog o proceduri sastavljanja biračkog spiska Mađara, na osnovu kojeg bi se nakon najavljenog donošenja Zakona o nacionalnim savetima, na direktnim izborima birao novi Nacionalni savet vojvođanskih Mađara. Predlog su, kako navi DSVM, još krajem prošle nedelje podržali Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Građanski savez Mađara, dok će Savez vojvođanskih Mađara svoj stav o tom predlogu saopštiti nakon što razmotri ponuđeni dokument.
Predlog DSVM-a polazi od osnovnog stava da birački spisak Mađara – kao zvanični deo opšteg biračkog spiska – treba da uspostave nadležni državni organi i u njemu se precizira mogući proces ustanovljavanja ovog spiska. Prema ovom predlogu, nadležni organi bi, na osnovu zvaničnih podataka kojima raspolažu, sastavili najpre preliminarni birački spisak Mađara u Srbiji i nakon toga zvanično obavestili birače koji su uključeni u taj spisak, uz informisanje ovih birača da učešće na tom spisku nije obavezno. Građani koji ne žele da budu na tom biračkom spisku morali bi pismeno o takvoj svojoj odluci da obaveste nadležne organe, navodi se, pored ostalog, u predlogu.
Ostalim strankama vojvođanskih Mađara DSVM je predložila da ministru za ljudska i manjinska prava zajednički upute predlog o sastavljanju mađarskog biračkog spiska i da tim povodom od njega zatraže sastanak.

(www.vajdasagma.info)