Skip to main content

DSHV: Polupane prostorije Hrvatskog doma u Novom Slankamenu

Aktuelno 04. feb 2020.
< 1 min čitanja

Nepoznati vandali polupali su noćas prostorije Hrvatskog doma, sedišta Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva “Stjepan Radić” u Novom Slankamenu u Sremu, u Vojvodini, saopštio je danas Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

“Zaprepašteni smo nasiljem i najoštrije osuđujemo ovaj čin. Zahtevamo od merodavnih institucija adekvatno reagovanje, otkrivanje počinilaca te da isti budu procesuirani i izvedeni pred lice pravde”, naveo je DSHV u saopštenju za javnost.

Oni su objavili i fotografije na kojima se vide polupani prozori na kući i zelenim sprejom ispisani grafit sa četiri slova “S”.

Tokom devedesetih godina 20. veka, u vreme ratova u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, Hrvati su bili meta progona u Vojvodini, a naročito u Sremu.

Jedno od mesta njihovog progona bio je i Slankamen.

Lider Srpske radikalne stranke i poslanik u Skupštini Srbije u aktuelnom sazivu Vojislav Šešelj osuđen je zbog progona Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva pred Haškim tribunalom na deset godina robije.

Uhapšen zbog sumnje da je razbio prozore na objektu hrvatskog kulturnog društva u Novom Slankamenu

Policija je u Inđiji uhapsila 51-godišnjeg R.V. zbog sumnje da je razbio prozore na objektu koji pripada Hrvatskom kulturno-prosvetnom društvu “Stjepan Radić” u Novom Slankamenu, saopštio je danas MUP.

Incident se dogodio sinoć oko 23 časa a R.V. je osumnjičen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Određeno mu je zadržavanje do 48 časova posle čega će uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

(Autonomija)