Skip to main content

DS: Vlast vodi ekonomsku politiku zavisno od istraživanja javnog mnjenja

Vesti 09. jan 2022.
< 1 min čitanja

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da su “svi izgledi” da će vlast i u 2022. godini nastaviti sa “kratkovidim vođenjem” ekonomske politike.

Ta stranka je u saopštenju navela i da takav način vođenja ekonomske poltike više zavisi od istraživanja javnog mnjenja, “nego od želje da se pomogne građanima i ostvari boljitak na duže staze”.

Resorni odbor DS za privredu je ocenio da takav pristup odmaže privredi a time i građanima, “koji će morati da nose teret loših odluka kroz povećanje cena i poreza, kao i otplatu zaduženja”.

Ukazano je i da je “neophodno što pre promeniti pristup i preusmeriti pomoć tamo gde bi podrška države mogla da ima pozitivne dugoročne efekte”.

Ocenjeno je i da će, zbog očekivane inflacije, kada novoobećana pomoć građanima bude legla na račun, vredeti dosta manje.

“Primera radi, 100 evra iz maja 2020, danas vredi manje od 90 evra”, navodi se u saopštenju.

Upozoreno je da veći problem predstavlja to što bi to “najnovije upumpavanje” novca u ekonomiju moglo da ima dalekosežno štetne efekte i utiče na dodatno ubrzanje rasta cena.

Navedeno je i da se “režim odlučio za dosta rizičan potez” koji, kako je ukazano, “u srži predstavlja razbacivanje s novcem građana”

Dodaje se i da će se uskoro videti koliko je novačana pomoć građanima tačno doprinela trenutnom nivou inflacije.

“Slično bi moglo da se ponovi i u narednom periodu, sa tim što bi očekivano upumpavanje novca moglo biti još pogubnije, i moglo bi da još više utiče na nivo inflacije”, navela je ta stranka.

(Beta)