Skip to main content

DS : Štetne i pogubne ekonomske nejednakosti

Vesti 07. феб 2022.
< 1 min čitanja

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da su ekonomske nejednakosti u Srbiji nedopustivo visoke i štetne i za to optužila vlast.

Ta stranka je upozorila da je vlast „liniju siromaštva odredila na ponižavajuće niskom nivou“, te navela da time „ne samo da se ne otklanja siromaštvo, nego se ne obezbeđuje ni gola egzistencija“.

DS je navela i da „socijalnu bedu upotpunjava činjenica da veliki broj socijalno ugroženih, čiji su dohoci ispod nisko određenog praga, ne primaju nikakvu materijalnu nadoknadu“.

Predsednik Resornog odbora DS za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Danilo Šuković je rekao da se javnost „svakodnevno bombarduje nesuvislim izjavama o enormnom ekonomskom rastu“ a da, kako je ukazao, „surova slika socijalnog raslojavanja ostaje daleko od očiju građana“.

„Tako i od eventualnog ekonomskog rasta korist ima samo uski sloj ultra bogatih na vrhu piramide, dok siromašni postaju sve siromašniji i jaz između njih i bogatih se permanentno povećava“, rekao je on.

Ukazao je na posledice ekonomske nejednakosti.

„Ogromne ekonomske nejednakosti, kakve su kod nas, pogubne su ne samo za socijalnu pravdu i borbu protiv siromastva, već i za sam ekonomski rast, kao i za socijalnu i političku stabilnost“, rekao je Šuković.

Prema njegovim rečima, preraspodela dohotka od bogatih ka siromašnim je „nužna i veoma hitna“.

Najavio je da će DS „primenjivati bogat arsenal mera ekonomskih politika kako bi se taj cilj postigao“.

„Jedna od njih je uvođenje progresivnog oporezivanja, kako bi se ubirao veći porez od bogatih, što bi stvorilo materijalnu osnovu za veće dohotke siromašnih“, rekao je on.

Smatra i da „liniju siromaštva treba odrediti da iznosi 50 odsto od prosečne zarade, kakva je praksa u zemljama EU“.

„Svim građanima, sa dohocima ispod ovako određene linije siromaštva, nužno je obezbediti odgovarajuću socijalnu pomoć“, naveo je Šuković.

(Beta)