Skip to main content

DS: Premijerkin obračun sa međunarodnom zajednicom šteti ugledu Srbije

Info 09. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Pokušaj da se odbrani neodbranjivo, umesto da se prihvati odgovornost i naloži pokretanje istrage"

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ušla u „maltene otvoren obračun“ sa međunarodnom zajednicom, u pokušaju da predstavi izbore održane 17. decembra kao legitimne, a predstavnike međunarodne zajednice kao „uzrok nestabilnosti u državi“.

DS je u saopštenju navela da je ponašanje premijerke bilo „potpuno neprimereno i višestruko štetno“, uz ocenu da je Brnabić time naštetila ugledu Srbije.

Odbijanje da se sprovede istraga o izbornim neregularnostima i pokušaj da se krivica prebaci na međunarodnu zajednicu, posebno EU, prema oceni DS, još jednom su pokazali „koliko je Srpska napredna stranka (SNS) nedorasla da predstavlja interese građana i građanki Srbije u svetu i neguje odnose, kako u regionu, tako i u Evropi“.

„Premijerkina reakcija ukazala je ponovo i na važnost poništavanja izbora i održavanja novih u što kraćem roku, a čim se steknu dovoljno dobri uslovi“, navela je ta stranka.

DS je dodala da je Brnabić ušla u „otvoreni sukob“ sa članom posmatračke misije Evropskog parlamenta Andreasom Šnajderom nakon što je ukazao na neregularnosti tokom izborne kampanje, a Partija evropskih socijalista (PES) zatražila nezavisnu istragu, u šta je, kako su dodali, „uključila i čitavu međunarodnu zajednicu“.

„Pokušaj da se odbrani neodbranjivo, umesto da se prihvati odgovornost i naloži pokretanje istrage, po Srbiju i njen evropski put može imati samo loše posledice“, zaključuje se u saopštenju DS.

(Beta)