Skip to main content

Ponoš: Novi protest opozicije 16. januara na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića

Info 09. jan 2024.
2 min čitanja

"Studenti i pokretači inicijative ProGlas dobrodošli da se pridruže protestu"

Predsednik stranke Srbija Centar (SRCE) i kandidat na izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“ Zdravko Ponoš najavio je da će novi protest u organizaciji te liste biti održan 16. januara, na šestu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

Ponoš je gostujući na N1 kazao da zahtevi tog dela opozicije ostaju isti kao i neposredno posle izbora i da će nastaviti da insistiraju da se glasanje ponovi.

On je rekao da su studenti i pokretači inicijative ProGlas dobrodošli da se pridruže protestu.

Komentarišući kako će se deo opozicije oko liste „Srbija protiv nasilja“ postaviti prema novim lokalnim izborima koji se očekuju na proleće u onim sredinama u kojima nisu održani u decembru, Ponoš je rekao da se na izbore „ne može izaći pod istim uslovima“.

„Kad bi se sutra počelo, moglo bi mnogo da se uradi za šest meseci. Svi su izgledi da će vlast kupiti neko vreme u formiranju parlamenta, Vlade ali samim protestima i ogoljavanjem krađe neke stvari su učinjene vidljivijim. Sad će vlasti biti vrlo teško da je primeni još jednom u roku od nekoliko meseci jer će svi biti mnogo budniji“, kazao je Ponoš.

Upitan da li će lista „Srbija protiv nasilja“ preuzeti poslaničke mandate, Ponoš je rekao da stvari treba gledati „vrlo racionalno“.

„Kao koalicija nismo zauzeli konačan stav ali pre toga fokus je da insistiramo na ponavljanju izbora zato što su pokradeni. Mi smo u međuvremenu konsultovali ugledne pravnike koji su rekli da tehnički nije moguće da mandati ne budu preuzeti“, rekao je Ponoš.

On je kazao da bi koalicija „Srbija protiv nasilja“ završila parlamentarne izbore kao drugoplasirana i da „nisu pokradeni“.

„U Beogradu je potpuno promenjena izborna volja građana, u Srbiji delimično odnosno uticalo se na nju. Suštinski, da se ne lažemo SNS je imao mnogo bolja predviđanja na parlamentarnim izborima i ostvario je to“, rekao je Ponoš.

Komentarišući inicijativu za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) ocenio je da ona služi za „odvlačenje pažnje od nekih drugih stvari“.

„Svako malo se pojavljuje ta tema. Neozbiljno je da neko pokreće takvu inicijativu bez osnovnih parametara, koliko će to da košta, koliko vremena treba za to. Nema nikakve dileme da je u ovih 12 godina uloženo dosta u opremu ali je vojska nefunkcionalna jer nema ljudi. Četvrtinu tenkova nema ko da pokrene, za ovih 12 godina rasuo se kadar iz vojske. Bilo ih je 2012. godine, šta se desilo sada“, upitao je Ponoš.

(Beta, foto: N1)