Skip to main content

DS: Pomoć poljoprivrednicima zakasnela i ponižavajuća

Info 25. jan 2022.
2 min čitanja

Najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o beskamatnim kreditima za kupovinu skupog veštačkog đubriva naišla je na negodovanje poljoprivrednika, pošto to nije pomoć koju su očekivali, rekao je danas predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) za Vojvodinu Daniel Kovačić.

„Ponuda beskamatnih kredita za kupovinu skupog mineralnog đubriva ni izbliza nije pomoć koju su očekivali poljoprivrednici“, ukazao je Kovačić, saopštila je ta stranka.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nedimović najavio je juče da će država uvesti 70.000 tona azotnih đubriva koji će uticati na pad cena na tržištu i da će to Ministarstvo poljoprivrednicima omogućiti da dobiju beskamatni kredit od banaka za tu kupovinu, jer će država platiti taj trošak.

Poljoprivrednici će, prema rečima Nedimovića na tržištu moći da kupe azotna mineralna đubriva za zimsku prihranu pšenice pa, ako je cena, na primer 920 evra po toni, platiće ga 850 evra, jer će država platiti kamatu od 70 evra. Poljoprivrednici su tražili od države da obezbedi azotna đubriva po ceni do 650 evra, što je za 100 odsto više nego što je koštalo u proleće prošle godine, pre astronomskog poskupljenja gasa koji je glavna sirovina za proizvodnju đubriva.

Nedimović ponudu tog ministarstva, pravda poskupljenjem svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda pa i pšenice za oko 90 odsto.

Kovačić je rekao da bi prava pomoć države bila subvencionisanje cene veštačkog đubriva u visini od 50 odsto za svaki kupljeni kilogram đubriva, čime bi se donekle ublažio podređeni položaj poljoprivrednika u odnosu na dobavljače i trgovce.

„Ponovo smo svedoci kako se sa zakasnelom merom kreditiranja i ponovnog zaduživanja opterećuje već i onako posrnuli srpski poljoprivredni proizvođač“, rekao je Kovačić.

On je ocenio da teza o tome ‘kako je sve poskupelo’ ne stoji, jer je cena uree danas neopravdano tri puta viša nego prošle godine, a poljoprivrednici ipak ne prodaju svoje proizvode ‘za 90 odsto jaču cenu’ kako je ministar naveo.

Poljoprivrednici, prema njegovim rečima, svoje proizvode prodaju u vreme žetve, a drugi zarađuju na njihovoj nemoći da svoju pšenicu prodaju danas, kada vredi i do 50 odsto više.

Ovom merom su ponovo kažnjeni i poniženi oni koji na vreme nabavljaju repromaterijal i koji su ga nabavili po najvišim cenama, kažnjeni su čestiti i pravi domaćini koji ne mogu čekati zakasnele nove mere Ministarstva kada je urea već na njivama“, rekao je Kovačić, koji je i poljoprivrednik.

Dodao je da je Nedimović najavio i pad cene đubriva, ne znajući da je to samo logičan sled principa tržišne ponude i tražnje, pošto za nekoliko dana urea više neće biti interesantna poljoprivrednicima jer agrorokovi za prihranu pšenice, ječma, uljane repice i drugih ozimih kultura ističu.

„Pitamo se kome je ova mera u stvari namenjena pošto sasvim sigurno znamo da nije namenjena poljoprivrednicima. Da li je ovo samo stimulans određenim krugovima bliskim ministru da se povuku novčana sredstva iz banaka i očiste magacini puni uree, pošto do njive nije stigla“, rekao je Kovačić.

Istakao je da „po svemu sudeći, u pitanju neracionalna i jalova mera, određena za uzak krug oko ministra i njegovih prijatelja“.

(Beta)