Skip to main content

DS: Formirati telo za praćenje femicida, neophodne sistemske promene

Info 25. nov 2023.
< 1 min čitanja

"I potpuni otklon od nasilničkog ponašanja u javnom životu"

Demokatska stranka (DS) zatražila je danas da država u što kraćem roku uspostavi telo za praćenje femicida i poručila, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je jedan od njenih prioriteta borba za bezbednost i sigurnost žena i devojčica.

„Uspostavljanjem ovog tela konačno bismo imali poboljšan sistem zaštite žena od nasilja, unapređen rad institucija i obezbeđeno prikupljanje podataka“, saopštila je DS.

Stranka je istakla da su „porast nasilja u društvu, normalizacija nasilničkog ponašanja, spora i nedovoljna reakcija nadležnih organa direktno uticali na to da čak 27 žena i devojčica bude ubijeno od početka 2023. godine do danas“.

„Ovu poražavajuću statistiku možemo da izmenimo samo sistemskim promenama u državi i ozbiljnim pristupom kako prevenciji i smanjenju nasilja u društvu, tako i pružanju zaštite ženama kojima je zaštita potrebna“, poručila je DS.

Navela je da prvi koraci na tom putu moraju biti potpuni otklon od nasilničkog ponašanja u javnom životu, kako na televiziji sa nacionalnim frekvencijama, tako i u institucijama poput Narodne skupštine.

Takođe i neselektivna, striktna primena zakona na sve nasilnike i društvena osuda nasilničkog ponašanja.

(Beta)