Skip to main content

DS: Bajatović i dalje nemilice troši novac svih građana Srbije

Vesti 13. jan 2022.
2 min čitanja

Demokratska stranka (DS) danas je ocenila da su realni izgledi da Dušan Bajatović i dalje ostane na čelu Srbijagasa i nastavi da “nemilice troši novac svih građana Srbije”.

“U susret izborima, Vlada Srbije je novembra 2021. godine donela Odluku o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Srbijagas. Kako je na vlasti naopaki režim koji samo maše zastavom nacionalizma, kune se u srpstvo i specijalne veze sa Rusijom, kako bi zapravo prikrio neverovatnu pljačku koja je u toku, deluje da će izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o poslovanju tog javnog preduzeća biti odlična preporuka Dušanu Bajatoviću da bude izabran na još jedan mandat i nastavi po starom”, navodi se u saopštenju DS.

Ta stranka je podsetila da su u izveštaju DRI za 2019. i 2020. godinu, koji je objavljen pre nekoliko dana, navedene brojne nepravilnosti u poslovanju Srbijagasa “teške” više milijardi dinara, kao i to da je u suprotnosti sa zakonom to što je Bajatović i dalje na čelu tog preduzeća.

Bajatović je zaposlen u Srbijagasu od 2008, a za generalnog direktora imenovan 2012. i, kako se ističe u izveštaju DRI, funkciju generalnog direktora nastavio je da obavlja i nakon što mu je mandat istekao, čime već šestu godinu krši Zakon o javnim preduzećima.

DRI je utvrdila i Srbijagas nije postupio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prilikom sprovođenja postupaka čija je ukupna procenjena vrednost 1,4 milijardi dinara.

“Tako su uz kršenje zakona ugovoreni radovi na gasifikaciji opština i pružene brojne druge usluge, čime je nastavljena višegodišnja praksa kršenja zakona pri poslovanju Srbijagas, pod direktorskom palicom Dušana Bajatovića”, navodi se u saopštenju DS.

Ukazano je da su “Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije zajedničkim snagama već ‘sanirale’ pljačku Srbijagasa iz naše zajedničke kase, iz budžeta države Srbije”.

“Umesto na izgradnju bolnica, škola, vrtića i neophodne infrastrukture, Odlukom Vlade Srbije pokriven je gubitak preduzeća od neverovatnih milijardu i dve stotine miliona evra. Ovom odlukom država je navodno povećala svoj udeo u osnivačkom kapitalu preduzeća, koje je i inače u stopostotnom njenom vlasništvu”, istakla je DS.

(Beta, Foto: MC)