Skip to main content

DRAŠKO ĐURANOVIĆ: Raspad

Stav 27. nov 2022.
3 min čitanja

Eto, tek što je JoMarovic/neOtvoreniBalkan/nijesam više Ura/ saznala, već u novembru da je Vlada pala u još avgustu i, onako iznenađena, hitro podnijela ostavku, javio se, nije prošlo ni sat-dva, premijer u ostavci Dritan/21 milion/može i manje za brata/Abazović koji tvrdi da ostavka nije ništa strašno, dešava se, što ćemo, može Ura. Jer, Filip/okle ja ovđe/dobro je da sam Ura/Adžić je tu, ima vojsku i policiju pod sobom, vala i to ministarstvo neka preuzme; a može i Joko Ono da proba, što je to teže od poljoprivrede…

I sve ide dalje fino.

Dobro, jeste objavljena analiza MEP-a, jeste da se u njoj kaže da Crna Gora ne treba da bude uvučena u Rama-Vučić integraciju. I da, jeste greškom povučena sa sajta, pritisnuo neko slučajno ono dugme što piše delete, ali je onda, valjda namjerno, ponovo vraćena, neko pritisnuo ono drugo dugme, ono što piše copy-paste-enter; nema tu ništa strašno.

I sve je OK, idemo dalje.

Vlada radi, Milutin/građanski DF/da, šalimo se/ Đukanović radi, nakupio masu akumulacije, vode ima i za poplave ako treba. Istina, jedan transformator ne radi u Pivi, gubimo 250 hiljada eura/evra dnevno, ali dobro je to. Biće, ako bog da i dragi DF, mjesta makar za još hiljadu-dvije novih DF radnika EPCG. A onaj Milan/nije Ćaki/Lekić, da i on je iz DF-a, tako vrijedno skuplja ugalj za Srbiju, milina gledati. Pa, ako se srpska braća sete, neka plate ako hoće, ako neće, nema veze. Jer, ako sunce ogrije, rodiće i onaj pelin u pljevaljskom Rudniku uglja pa će biti mjesta za makar još hiljadu radnika. Da, mahom iz DF-a.Biće berićeta i za druge, recimo za CEDIS, čak i za onog demokratu Vladimira /nema brojila/biće honorara/Čađenovića. Biće tu i koja hiljada novih da se zaposle, što iz Demokrata, što iz prijateljske Milojko/Evropa malo śutra/Jakov partije.

Ma, divota. Relaksirano u bolju budućnost.

Znam da će me BIRN/Dušica/Srdan &Vijesti/ proglasiti za ekstremistu, moguće i fundamentalistu pravoslavno-islamsko-katoličko-budističkog tipa, ali sve djeluje kao ona stara reklama iz vremena Jugoslavije, ona za čudesni “Kosmodisk”, za ublažavanje bolova u kičmi. Sjećate se: “Izgleda šašavo, ali mene kičma više ne boli”.

Ili je ovo, možda, neka crnogorski rimejk te reklame: “Izgleda nenormalno, ali nama je sve ovo baš normalno“.

Da, potpredsjednice Vlade više nema u Vladi, ali Vlada radi: Nema više ni glavne pregovaračice ali, prosto, EU jedva čeka da nas primi. Nema Jo/Marović u Uri, ali Ura radi, Božena/bih da sam protiv/uvijek sam za partiju/Jelušić je još tu. Dosta za jednu stranku koja je, znate već, tas na vagi u korist „srpskog sveta“.

Uostalom, ako i ne radi Ura zbog nedostatka ljudstva, radiće Vlada sa manjkom ljudstva. Dobro, podržava ih samo 2,8 odsto građana, ali nema veze, zato su i izabrani kao manjinska vlada, zar ne?

Ma, Dritan je, vjerujte na riječ, najbolji od svih premijera u ostavci: njega ništa ne može da zaustavi. I kad mu parlament izglasa nepovjerenje, on ima povjerenje u sebe; i kada mu okrenu leđa u partiji, “jači je i od sudbine”. Suvereno vlada i u Vladi i u partiji, dovoljni su mu, osim Filipa, Konatar i Artan. I Božena, razumije se. Samo da se radi.

A dokle će raditi u Vladi i u partiji? Za stranku i nije bitno, ona skoro da više ne postoji, ali izvršna vlast, e što se tiče fotelja, neće ih ustupat nikome. Sve dok im neko, što bi rekli “buksovci”, ne isključi struju. Tada Vlada staje.

I što ćemo tad?

E, rješenje za probleme vlasti stiže, ko bi vjerovao čuda da se dese, direktno iz najjače opozicione stranke. Da izaberemo jednog sudiju Ustavnog suda, odredimo datum parlamentarnih izbora i vratimo Zakon o predsjedniku, kako predloži prije neki dan Nikola/mlada snaga/Rakočević iz DPS-a.

Dobro, a kojeg sudiju će da biraju parlamentarni depeesovci? Onog iz DF-a, jer su svih četvoro bili samo njihov izbor, oni koje je selektirala Suada/18 puta ne/Zoronjić ili Jole/ljudska prava-ha-ha/Vučurović.

Na koje će izbore da izađu, bez prethodnog dogovora o izbornim uslovima? Zar na one sa hiljadama dvojnih glasača koje dovlače iz Srbije i Republike Srpske, uz zloupotrebu državnih resursa i uz gomile novca iz Srbije/Rusije, koji se doprema preko dičnih popova Crkve Srbije ili, kad zagusti, privatnim helikopterima?

I sve to da bi se povukao nezakoniti i neustavni Zakon o predsjedniku, koji Andrija/vojvoda/Mandić i Milan/zetski mega-car/Knežević i neće da povuku, ako im se prethodno ne ustupi sva vlast?!

Teško je povjerovati da bi bačena udica – sve da pobornici “srpskog sveta” i svi Vučićevi mezimci zagrizu mamac – zaista bila izlaz iz ovog tamnog crnogorskog vilajeta u koji su nas gurnuli “oslobodioci ugroženog svetosavlja”, dok su građanske partije mjesecima gledale, tihovale i čekale da se građani probude.

Jer, to nije poziv na dijalog ili kompromis, niti liči na rješenje crnogorskog političkog rebusa, već na ponudu za neku partijsku trgovinu iza zatvorenih vrata. U vremenu kada se, konačno, probudio građanski otpor, nuđenje partijskog dogovora sa kršiteljima Ustava nije uvod u dobar rasplet.

Već u raspad države i društva.

(Pobjeda)