Skip to main content

DRAŠKO ĐURANOVIĆ: Dr Dritan i slučaj dipl. ing. – ničega

Stav 05. окт 2023.
3 min čitanja

"Talenat za svakodnevno sijanje obmana kod dr Dritana se uočava i u detaljima. I, reklo bi se, taj se talenat razvijao proporcionalno Abazovićevom napretku u državnoj hijerarhiji"

Ako vam uopšte nije stalo do države Crne Gore i njene budućnosti, ili smatrate da ovo ne treba da bude država već članica ,,srpskog sveta“, nadođe vam neka, bože-me-oprosti, sladostrasna i mazohistička misao: poželite da Milojko Spajić nikada ne sastavi vladu, da se izbori ponavljaju svaka dva-tri kvartala bez stvaranja pobjedničke koalicije i da Dritan Abazović nastavi vječno da bude odlazeći premijer.

Prosto, da vidimo dokle možemo da padamo. A padamo, zahvaljujući premijeru, iz dana u dan u svakom pogledu. I još ćemo, jer to što danas može dr Dritan, teško da će iko sjutra moći da ponovi.

Ne, nije u pitanju ona šira priča, Abazovićeva svakodnevna lažavina kako je potpisao takozvani temeljni ugovor sa Crkvom Srbije, ne po nalogu Vučića, već da bi se ,,pomirila Crna Gora“; nije stvar ni u stalnom otkrivanju novih članova organizovanih kriminalnih grupa koji se ne hapse; pa ni o, sad već tradicionalnim, hvalospjevima sopstvenoj vladi koja je Crnu Goru, znate već, izvela na put ka EU iako smo iz dana u dan sve dalje od Evrope…

Talenat za svakodnevno sijanje obmana kod dr Dritana se uočava i u detaljima. I, reklo bi se, taj se talenat razvijao proporcionalno Abazovićevom napretku u državnoj hijerarhiji.

Sjećate se, svakako, puta za Tajvan, ono kada politikolog Dritan nije bio premijer i kada je išao kao poslanik – promovišući tamo neki viski neke ,,King Car Corporation“ – pa je, tek po povratku, ukapirao da Tajvan i Tajland nije neki dublet, i da, skupa sa još 152 države na planeti Zemlji, Crna Gora nije priznala tu ostrvsku, azijsku zemlju.

OK, tada je bio mlad i greške se dešavaju. No, od kako je postao dr Dritan, The Prime Minister, pa još i počasni ambasador „Luzijane“, njegove, hm, stvaralačke sposobnosti izokretanja realnosti narasle su do neslućenih razmjera.

Tako smo, zahvaljujući direktnom TV prenosu sjednica Vlade, u utorak saznali da dr Dritan može, bez ikakvih problema, nekog njemu dragog i partijski podobnog tipa, srednjoškolca koji je tek upisao fakultet, da promoviše u – diplomiranog inžinjera. I ne samo to: već ga – tako nagrađenog titulom dipl. ing. – u ime Vlade Crne Gore ubaci i u Upravni odbor ,,Project-Consultinga“ d.o.o.

Zaludu su bila uporna upozorenja ministarke nauke Biljane Šćepanović da ,,kandidat“ nije diplomirani inžinjer, da je tek upisao fakultet i da pored njegovog imena ne može stajati akademsko zvanje dipl. ing. I da, svakako, student ne bi mogao da bude kvalitetan državni predstavnik u kompaniji koja se još od 2008. godine bavi 57 miliona vrijednim projektom za vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda…

Ne bi mogao, ministarka?

E, mogao je! Premijer se nije dao ometati ovakvim upadicama. Nakon što je konstatovao da je ,,intervencija na mjestu“, Abazović se samo osmjehnuo i nastavio dalje.

Uveče, nekoliko sati nakon završetka sjednice, pojavilo se saopštenje Vlade Crne Gore ,,o kadrovskim pitanjima sa 68. sjednice“. U tački 14. konstatuje se da je donijeto rješenje o imenovanju dvoje novih članova Upravnog odbora ,,Project-Consultinga“ d.o.o. od kojih je jedan upravo onaj tek upisani student. Istini za volju, novom članu M. D. je pored imena, koje i nije bitno za ovu priču, izbrisano ono akademsko zvanje dipl. ing. – ničega, ali je dr Dritan oposlio ono što je zamislio.

Ta se akcija popularno naziva: zaposli još jednog našeg među naše državne službenike, po svaku cijenu i odmah.

I to se odigrava skoro svaki dan. Analiza Pobjede i uporedni podaci pokazuju da su Vlada Dritana Abazovića, direktori javnih preduzeća i energetskih kompanija iz DF-a i Demokrata i predsjednici opština u kojima je stara parlamentarna većina na vlasti omogućili posljednjih deset mjeseci partijsko zapošljavanje za više od 11 hiljada građana. A od raspisivanja predsjedničkih izbora (januar) do kraja marta – organi državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave, javne ustanove i državni fondovi dostavili su Agenciji za sprečavanje korupcije ukupno 5.267 odluka o zapošljavanju.

Lako je sabrati: brojka partijskog uhljebljavanja narasla je čak na 16 hiljada ,,tringo“ novih zapošljenih.

I zašto onda dizati larmu zbog još jednog proslijeđenog državnog službenika, praviti medijski slučaj od slučaja dipl. ing; praviti problem što je čovjeku greškom upisano da je diplomirani inžinjer iako još nije polagao ispita na prvoj godini?

Ne, u pravu je Abazović kada je ono sa pristalicama poskakujući skandirao: ,,Dr Dritan sad je mnogo bitan!“ I jeste, talenat je to, doktor nauka partijskog zapošljavanja. Malo li je?

(tekst i foto: Pobjeda)