Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Zli Porfirije

Izdvajamo 14. мај 2023.
3 min čitanja

Eto vam ga sad vaš “urbani pop“

Kako se to kaže, u javnosti je procurio snimak na kome Porfirije Perić, patrijarh Crkve Srbije najgnusnije vrijeđa žene:

Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja mijenja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bijedo jedna“, kazuje između ostalog, pripiti Porfirije za nekom (vjerovatno) slavskom trpezom.

Bilo bi čudno da je drugačije

I šta sad?

– Vojnik svetosavske sekte, koja je pobočno krilo Moskovske militantne patrijaršije i koja u ruskoj agresiji otvoreno agituje na strani ratnog zločinca Vladimira Putina, javio se da kazuje nešto o ženama?

– Nasljednik mizoginog patrijarha Pavla, zlog seksiste, našao se da drži pridike, kako, šta, gdje i koliko žena može i smije biti žena, poredeći je sa teglećom marvom?

– U zemlji rijalitija u kojoj se svaki kriminalac, ratni zločinac, tajkun, starleta i diler droge kunu u Crkvu Srbije, njen poglavar tako o ženama?

– Prvi čovjek paramilitarne vjerske organizacije, koja je izvela četničku kontrarevoluciju u Crnoj Gori i koja svakodnevno blagosilja sve velikosrpske zločince nešto smatra o ženama i rodno senzitivnom jeziku?

– Patrijarh sekte, koja duhovno vodi zemlju u kojoj je femicid kao dobar dan govori protiv žena, tretirajući ih kao niže vrijedna bića?

– Profesionalni nedavač Kosova, koji živi od državnih i narodnih para u organizacija koje ne plaća porez, malo opleo po “jadnicama“, kako naziva žene?

Ima li išta očekivanije od svega ovoga???

Jer eto, pitam sve vas, ima li išta logičnije od ovih poganih riječi Porfirija Perića?

Pa upravo on i njegova sektaška organizacija sve vrijeme se bore da ženu otjeraju u štalu, negdje između krave i koze. Eto, to su vrijednosti za koje se zalaže svetosavska sekta, a posebno njeni glavaši, među kojima ima silovatelja, neprocesuiranih ubica, pedofila, sjecikesa, zelenaša, kamatara, nakupaca, dilera i mrake svakovrsnog profila.

Zašto se neki licemjeri prave da su začuđeni?

Pa je onda zapravo jedino čudo što su se neki začudili nad Perićevim riječima tek sad, sredinom maja 2023. a, znajući da je isti napjevavao četničke pjesme i da je došao na tron jedne, kažem paramilitarne, konkvistadorske sekte.

Nije đavo da to nisu znali?

Posebno se čudom čude pripejd ljevičari i ostala NVO bratija, koja je Perića predstavljala kao “urbanog lika sa zagrebačkih ulica“, koji sluša ”Azru“. E pa sad  će se ljubiteljima “Azre“ Porfirije predstaviti u drugom, preciznije u jedinom svjetlu – kao osoba koja će na skorašnjoj beogradskoj litiji nosati mošti naci vladike – Nikolaja Velimirovića.

Eto vam ga sad vaš “urbani pop“.

Nego, sve će biti da su ti i takvi obožavaoci Porfirija vrlo dobro, odlično znali kakav je on i njegova bratija od prvog dana, da se ne zajebavamo, ali su im bile drage i mile pare sa srbijanskih budžeta štancane za kojekakve srpske manjine diljem planete i bližih satelita. Od tih profesionalnih krvopija, istinski pripadnici manjina na terenu nikad nisu vidjeli ni pišljivog boba.

Žena između vreće za boks i mašine za rađanje nove “srBčadi“

I da se razumijemo, Porfirijev kanon mizoginije i seksizma sa natruhama nasilja samo je početak, zapravo on je pravilo u jednoj sekti u kojoj je žena ili vreća za boks ili mašina za rađanje djece, koja bi trebala biti, pogađate muškarčići spremni za front, u osvajanju “svetih srpskih zemalja“. Ne radi, kažem, Porfirije ništa što nisu radili i njegovi prethodnici, niti će neki budući kandidat odabran združenim naporima vjerskog rukovodstva i državnih službi raditi nešto drugačije. Ne može! Neće! I ne smije, ne smije dok je profil svetosavske sekte ovakav kakav jeste.

Zvanični podaci kazuju, kome je do crne hronike, da je u femicidu u Srbiji ubijeno samo u prva četiri mjeseca ove godine 11 žena, pa je onda stav i želja i Crkve Srbije i njenog patrijarha da se ukine rodno senzitivan jezik zapravo amin za svakog ženoubicu, nasilnika, silovatelja, mizoginca i ostalu šušu, kojoj je žena kriva što je živa.

Konkretnim zahtjevima da se ukine Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Crkva Srbije jasno kazuje – srednjovjekovlje ovdje i sada! I ona je samo lakmus papir i države Srbije i velikoruskih interesa na Balkanu – što crkvenih, što političkih i geostrateških.

Nemojte zaboraviti, nikad nemojte zaboraviti da je upravo Crkva Srbije na čelu sa patrijarhom Porfirijem prikupljala pomoć navodno za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu na početku ruske agresije, a zapravo je slala istu tu pomoć ruskoj franšizi istog imena na okupiranom ukrajinskom tlu. Ova prevara i kolaboracija sa ruskim okupatorima nikad nije do kraja osvijetljena i bojim se da za nju niko neće odgovarati.

Pa se sad, kad se sumiraju stvari, može jasno kazati: uloga patrijarha Porfirija Perića kao produžene ruke najokorjelijih ultranacionalista i neofašista u Crkvi Srbije zapravo je potpuno utemeljena i očekivana. Sve van tog opsega misli bi bilo zapravo čudno.

I zato, ne praštajte mu, on tačno zna šta govori, šta radi, šta hoće i kako se to postiže. A nemojte zaboraviti i ovo – makar pola čovječanstva, pola Srbije i srpskog sveta, pola pastve Crkve Srbije čine žene. I negdje je na svima nama da ih oslobodimo ovakvog i srednjovjekovnog usuda u koji ih između ostalih gura i Porfirije Perić.

A njegova riječ je najopasnija jer se pita. I te kako! 

(Autonomija)

Članak je deo projekta “Analiza antizapadnih narativa u Srbiji” koji sprovode Nezavisno društvo novinara Vojvodine i portal Autonomija. Projekat je podržala Ambasada SAD u Srbiji.