Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Ruskom Himleru Lavrovu jeste mjesto u Beogradu!

Stav 02. јун 2022.
4 min čitanja

"Dolazi kako bi zapišao onaj zadnji kutak koji dozvoljava zapišavanje"

“Kažu Lavrovu nije mjesto u Beogradu. Naprotiv. Jeste mu mjesto u Beogradu. Dolazi među svoje. Nije mu mjesto u Ljubljani i Kopenhagenu ali u beogradskoj kasabi jeste. Ovdje njihova politika živi dobrovoljno. Nema potrebe za represijom kao u matici Rusiji. Ovdje se rađaju i žive Dačići. Prirodno.“

Ovo je najbolji tvit anonimnog autora, koji sam pročitao na temu posjete ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova Srbiji i Beogradu, a koja je zakazana za 7. jun.

Lavrov je kum u braku između putinofila i “neutralaca“

I zaista, bolje ni sam ne bih mogao sublimirati (potencijalnu) posjetu Putinovog Himlera jednoj, da ne kažem jedinoj, evropskoj zemlji koja mu to dopušta.

Zašto kažem potencijalna? Zato što ostavljam, doduše malu šansu, da se beogradski režim u par dana opameti i nekako odbije davljenički ruski zagrljaj. Nadam se da će se u hodu smisliti kakav “problem u avioprevozu“ da se Srbija spasi neminovne svjetske bruke, koja joj ide od ruke, ali ko mene pita čemu se ja nadam.

Prava je istina da i srbijanski režim i tzv. opozicija gore u groznici putinofilije, na pogonsko rusofilsko gorivo. I to tako i toliko da se demijurg Vučić odjednom postavlja kao “glas razuma“ dok se vajka da li da uvede sankcije Rusiji, a “opozicionari“ srbijanski ili su otvoreni putinisti ili se rječju “neutralnost“ femkaju da priznaju svoju latentnu putinofiliju. A “neutralnost“ u trenutku fasitičkog ruskog napada na Ukrajinu znači samo jedno-otvoreno svrstavanje na stranu ruskih fašista i ta “neutralnost“ još je gora od manifestnih izliva putinizma u mozak, jer se izmišljenom neutralnošću zapravo obmanjuju i oni zadnji bedemi zdravog razuma u Srbiji, koji kažu-aman zaman ljudi, pa nećemo opet, ko zna koji put, biti na pogrešnoj starni istorije. “Neutralci“ kažu, hoćemo!

Pa se onda stvarno čini, a kako je tivteraš gore napisao da je Beograd zapravo s pravom najpravije moguće mjesto gdje će se Lavrov kao Putinov emisar tog 7. juna osjećati najbolje na svijetu cijelom. I biće mu bolje ček nego u Moskvi i Sankt Peterburgu gdje postoje kakvi-takvi građanski otpori Putinovoj diktaturi i fašističkoj agresiji.

Srbija, dobrovoljna ruska gubernija

Srbija, ovakva kakva je danas, stalno to ponavljam dobrovoljno bi se podastrla pod Putinovu osvajačku čizmu i lizala bi je sa sadomazohističkim apetitom. Lavrov je zato u Beogradu (ako dođe) zapravo domaćin i gubernator provnicije koja se samoporazila i kulturno i civilizacijski, koja se isturila ruskoj hegemoniji kao neki poseban evropski darak.

E sad, problem je što taj “dar“ koji se zove Srbija nema ama baš ništa da ponudi ovoj ratnoj Rusiji. Niti je na moru, a pogotovo na toplom moru, niti ima energetske resurse, zapravo podanički zavisi od Rusije, a nema ni industriju, a to tek nema. Vojno? Pa vojno je prijestonica ruskog oružanog škarta. Shvatili ste, samo ruski trošak.

Pa onda sa pravom pitaju novinari, a dobro jasno je nama zašto takva putinofilska Srbija čezne za Putinom i dočekuje cvijećem Lavrova, ali šta će Lavrov zaboga u Beogradu? Šta to Rusiji treba?

Iz više razloga. Preciznije iz dva najočiglednija.

Prvo i osnovno Lavrov dolazi jer MOŽE, tačnije dolazi kako bi pokazao da mu avion može sletjeti negdje na evropsko tlo (još uvijek). Dakle dolazi kako bi zapišao onaj zadnji kutak koji dozvoljava zapišavanje. Vi ga sami imenujte.

Dodik, Dačić i Vulin na raport kod šefa Lavrova

A dolazi i kako bi terenski žbirovi poput gore pomenutog Dačića zajedno sa Vulinom i Dodikom podnesu referat, sa jednom temom – Kako ide destabilizacija Zapadnog Balkana i kako ide pokušaj otvaranja, ako ne novog ratišta a ono kriznog žarišta.

Kao oni to mogu?

Vulin i Dačić mogu ići Lavrovu na noge, jer je Vučić procijenio da mu Putinovi ljudi još trebaju u vlasti i jer nije uveo sankcije Moskvi, a najviše jer Srbija ljubi Putina sa preko 80% svog glasačkog tijela. A Dodik će biti u Beogradu jer međunarodna zajednica u BiH još uvijek očekuje, paa…na znam ni ja šta.

Očekuje valjda da će se Dodik za koga se priča da osim dedinjske vile ima nekretnine u ruskom Sankt Peterbrugu odjednom probuditi i posati veliki ljubitelj zapadne demokratije. Davno je taj brod isplovio! Ovo je kao da očekujete, šta znam, da Hiltler postane ktitor jevrejskih zaklada.

I kako vrijeme prolazi, čini se da pojedini evropski zvaničnici zapravo (p)ostaju korisni idioti dok zadržavaju Milorada Dodika u poziciji sile i moći na Balkanu. Ako nisu korisni idioti, dopustićete, onda su (još uvijek) na Putinovom platnom spisku.

A to, pogađate diretno ide u prilog Sergeju Lavlrovu, koji će u Beogradu, kažem ako dođe, bez svake sumnje primiti od Dodika direktan izvještaj o stanju u BiH, sa fusnotom – kako se može što bolje i što žešće ista rasturiti. U to nemojte imati nikakve sumnje.

Pripreme su već urađene, pa će u ponedjeljak na posebnoj sjednici Skupštine RS-a da se pojavi i obrati ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, koji je zbog svojih stavova o BiH odavno trebao biti protjeran. Time je entitet RS, kao dio BiH postao uz Srbiju, ne računajući Bjelorusiju, jedini evropski teritorij koji otvoreno pruža podršku Putinovim fašistima.

A to je sramota ne samo RS-a, jer u njih nema srama i sramote, to je sramota cijele BiH koja kao država gosti one koji je najotvorenije žele rasturiti ili uvući u rat.

Za to vrijeme Dodik i režim mu, samo se smiju ojačavajući pozicije za lokalne izbore u RS-u, koje će, kako sada stvari stoji bez svake sumnje uzeti i (p)ostati još jači dio ruskog arhipelaga na Balkanu.

E zato Lavrov u Beogradu!

I da ponavljam, neće biti gost, nego domaćin, koji će nazovi beogradskim domaćinima izdati nove naredbe, prikupljajući obavještajne informacije sa terena.

Jebi ga rat je, stara pravila, norme i običaji ne važe-cilj opravadava sredstva, to će vam reći svaki balkanski putinofil. Šta je sa međunarodnom zajednicom u regionu ili nekakvim opozicionim snagama u Srbiji? Nema ih ili ne rade ništa!

I na koncu šta je sa legalnošću, pita li se iko, i da li je legalno ugostiti Putinovog prvog čovjeka uz sve državne počasti u Beogradu dok malo dalje sjeveroistočno, njegove granate, mine, kastene bombe, naplm i aerosolni projektili ubijaju ukrajinsku djecu?

Kome je ovo normalno, jasno vam je sa koje je strane povijesti. A Beograd da se bruka, bruka se za sve pare ovog svijeta!

(Radio Sarajevo), foto: privatna arhiva)