Skip to main content

Dragan Bursać: Početak državnog udara u BiH

Jugoslavija 27. јун 2023.
4 min čitanja

"Nije da nismo znali, samo je danas blokadom EU puta uz zvuke motora Noćnih vukova to i pečatirano u Skupštini RS-a"

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i zakona koje je donio OHR.

Član 1 Zakona o neprimjenjivajnu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sada u konačnici glasi: “Odluka kojom su Pravila ustavnog suda izmijenjena i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, donesene novim izmjenama Pravila ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske”.

Jednom riječju, Ustavni sud BiH kao vrhovni pravni arbitar, tumač i izvršitelj svih zakona, sklanja se, da ne kažem, protjeruje se, iz pravnog života entiteta i odluke Ustavnog suda postaju ništavne.

I ne samo to, u članu 3, prijedloga ovog zakona, osobe koje krše Ustav države Bosne i Hercegovine su izuzete od krivične odgovornosti. Citiram: “Osobe koje su dužne da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i bit će zaštićena od institucija Republike Srpske.“

Predlagač, dakle Skupština RS-a, Službeni glasnik, ali i politički nalogodavci time se amnestiraju i stavljaju pod zaštitu entiteta, koji dobija ne paralelne, nego jedine/svoje pravne mehanizme.

Ko poštuje Ustavni sud BiH, čini kazneno djelo u RS-u

Ali najskandalozniji od svih je drugi zaključak Skupštine RS-a u kome NSRS zadužuje Vladu RS da joj podnese “Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.“

Da pojasnim, svako onaj koji se bude ponašao u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, a po odredbama koje su u suprotnosti sa najnovijim Zakonom, činiće krivično djelo u RS-u.

Dakle, ovim svojim tekstom a koji nije u skladu sa najnovijim prijedlogom Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i zakona koje je donio OHR, upravo činim kazneno djelo u RS-u!

Umjesto u EU sa Noćnim vukovima prema Moskvi

Treba kazati i to da je Narodna Skupština RS-a na sve ovo izvela i pravnu blokadu puta ka EU. Nije da su politički predstavnici manjeg BiH entiteta nešto žurili prema Briselu, ali je objavljena svojevrsna ucjenjivačka lista, koja je uvrštena u Zakon.

Tako u prvom zaključku stoji da “Narodna skupština zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno odlaska stranih sudija i da u okviru reforme stoji Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”.

A što će reći da nema ništa od puta BiH prema EU dok se ne usvoje kako stoji u zaključku “reforme Ustavnog suda“.

Još konkretnije, a kako se navodi: “Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe”.

Najjednostavnije kazano, klasična ustavno-pravna ucjena, koja nas vodi u blokadu ionako klimavog i presporog puta BiH prema integracijama EU.

Da ne bude zabune i da svi shvate gdje je srce i Banjaluke i RS-a, pobrinuli su se baš Putinovi “Noćni vukovi“, bajkersko-militantno udruženje koje je ilegalno u dobrom dijelu civilizovanog svijeta, a čiju su motociklisti sve sa zloglasnim slovom “Z“ špartali po Banjaluci. Imali su još jedan, indikativniji natpis na kome je pisalo “Gdje smo mi, tu je i Rusija”.

Pa su odluke o blokiranju EU puta od strane NSRS-a u ovakvoj Banjaluci i ovakvoj RS zapravo najočekivanije i predstavljaju samo nastavak Dodikove secesionističke politike izazivanja sukoba u ovom dijelu svijeta i guranje zemlje od EU daleko na istok.

Nije da nismo znali, samo je danas blokadom EU puta uz zvuke motora Noćnih vukova to i pečatirano u Skupštini RS-a.

Ono što je najvažnije, da se ne zavaravamo, ovim Zakonom je upravo izveden pravni državni udar u Bosni i Hercegovini! Zakonodavac (čitaj Skupština RS-a pod palicom Milorada Dodika) napravila je paralelan zakonski mehanizam po kome su ustav i zakoni države Bosne i Hercegovine postali ne samo ništavni, nego je i njihovo dalje provođenje na teritoriji entiteta Republika Srpska postalo kazneno djelo. Ako to nije rušenje pravnog poretka i državni udar po definiciji, znam šta je. Ili kako reče Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo: Ovo je državni udar, vojska bi već trebala biti na ulicama!

Nadam se da će međunarodna zajednica reagovati, jer ako ne reaguje, ne samo da će priznati secesionizam i uništavanje države Bosne i Hercegovine, nego indirektno kao saučesnik sudjeluje u svemu ovome. Proglašavanje odluka Ustavnog suda ništavnim je sasvim sigurno, a to će povijest potvrditi jedan od prelomih momenata u postojanju države Bosne i Hercegovine. Izvršen je atak na zemlju, na njen ustavni poredak, na kancelariju visokog predstavnika, na put zemlje prema EU i u konačnici uz već postojeći prijedlog zakona kojim se negira sloboda govora i pisane riječi, svaka osoba koja se bori za jedinstvenu, cjelovitu i nedjeljivu BiH, a koja javno djeluje- postaje podložna krivičnom gonjenju u RS-u.

Međunarodna zajednica, sad ili nikad

Ako ima išta dobro u ovim rušilačkom zakonu do je pusti fakat da će visoki predstavnik morati da reaguje. Zašto? Ako ne reaguje, samo će potvrditi ono što govori Milorad Dodik – da je nepostojeći, bezvrijedan i da se ništa ne pita.

A kakve će biti ostale reakcije međunarodne zajednice? E to je već pitanje za njih, pitanje za iste one koji već skoro dvije godine Miloradu Dodiku i njegovim političkim pijunima dozvoljavaju da se razmašu u tolikoj mjeri da su trenutno uz Rusku Federaciju najveći faktor nestabilnosti u Evropi.

A kad smo kod Ruske Federacije, ponavljam, baš danas Noćni vukovi u Banjaluci pokazuju iz kog pravca duva vjetar nestabilnosti i čije savjete i želje sluša Dodik. Na koncu, on to i ne krije.

Pitanje je samo postoje li dovoljno zrele, razumne i odlučne snage unutar države Bosne i Hercegovine koje će zajedno sa međunarodnom zajednicom zaustaviti Dodika i njegove secesioniste u pokušaju državnog udara. Jer ako mu ovo prođe, nema tu dileme, BiH više neće biti ista, a udaljiće se baš daleko, ne damo od EU integracija nego i od državnosti kao takve.

Alarmi bi trebali zazvoniti u Briselu, i u Vašingtonu, i u Berlinu, ali i u Sarajevu.

(Al Jazeera)