Skip to main content

Burne reakcije na Dodikov udar na državu BiH i Dejtonski sporazum

Jugoslavija 27. jun 2023.
2 min čitanja

"Evropska unija treba što prije zaustaviti Milorada Dodika, koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini"

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je na skandalozne odluke Narodne skupštine RS-a, kojom su odlučili da se odluke Ustavnog suda BiH neće sprovoditi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

„Narodna skupština Republike Srpske danas je izvela bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine. Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Dejtonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. RS ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

I eksperti za ustavno pravo, ali i brojni bh. političari smatraju da je Milorad Dodik pokrenuo najveći udar na državu Bosnu i Hercegovinu. Upozoravaju da treba što prije povući adekvatne poteze kao odgovor, a pozvali su i visokog predstavnika Kristijana Šmita da hitno reaguje. Najavljene su i apelacije Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine.

„Nastavljaju se udari vlasti iz RS-a na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predvođeni Miloradom Dodikom. Ovaj put oružje je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Značilo bi to početak pravne secesije entiteta od države“, upozorava Nedim Ademović, upozoravajući da današnja odluka predstavlja prijetnju za najveću krizu naše zemlje, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Oni derogiraju suverenu državnu vlast i to je čista pravna secesija i državni udar na Bosnu i Hercegovinu koji podrzumijeva da Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica mora reagovati kako bi spasili državnost i suverenost“, poručuje Ademović.

Da je vrijeme za konkretne poteze kako bi se očuvala suverena Bosna i Hercegovina, mišljenja je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Upozorava da je Dodikov udar na Ustavni sud Bosne i Hercegovine brutalni napad na Dejton. U razgovaru s ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini o aktuelnoj situaciji ukazao je da je Dodik više puta izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje Bosne i Hercegovine.

„Evropska unija treba što prije zaustaviti Milorada Dodika, koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini. Zapad ne smije tolerirati njegovo pravno nasilje. Institucija visokog predstavnika na povijesnoj je prekretnici, a visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naglasio je Bećirović, a prenosi Federalna TV.

Zaprijeti, ucijeni i blokiraj da bi ozakonio nezakonito i normalizovao nenormalno, princip koji u bh. politici promoviraju pojedini politički lideri i koji mora prestati, poručio je Predsjedavajući u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Najavio je podnošenje apelacije Ustavnom Sudu BiH.

(Antena M, foto: Pixabay)