Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Kristijan Golubović, naš novi školski učitelj

Stav 20. apr 2023.
3 min čitanja

Ako se ovako nastavi, ne sumnjam da će za koju godinu najbolji učenici dobijati besplatan četverogodišnji boravak u nekom od rijalitija

Kristijan Golubovć je posjetio jednu osnovnu školu. Ne sumnjam da će uskoro, kako je krenulo, najboljim učenicima biti ponuđen besplatan višegodišnji boravak u nekom od rijalitija poput „Farme“ i „Parova“ sa nekadašnjim kriminalcem Golubovićem.

Nemojte se ništa smijati! Realnost je skandaloznija od najprepotentnijeg, a izmišljenog kič-događaja.

Ako niste znali, Kristijan Golubović, poznat kao učesnik više rijaliti programa i još poznatiji kao bivši kriminalac i robijaš, na svom Instagram profilu je objavio snimak na kom se vidi da je bio u posjeti jednoj beogradskoj osnovnoj školi. U ovoj objavi na Instagramu se ne vidi koja je škola u pitanju ali je naknadno jedan roditelj potvrdio da je u pitanju OŠ „Đura Jakšić“.

Hello djeco, stigao je Kristijan!

Sjedi tako nekadašnji robijaš Kiki na učiteljskom mjestu i sa poluintelektualnim naočalama predstavlja valjda najbolji simbol onoga što se dešava u školstvu, a što u konačnici rezultuje kako se to tepa “vršnjačkim nasiljem“, a zapravo nepatvorenim huliganstvom, kakvom smo svjedočili prije neki dan u crnogorskom Baru, kada je par maloljetnih huligana, željeznim palicama pretuklo dvojicu dječaka iz Bosne i Hercegovine.

Kažem, sjedi Kristijan Golubović na čelu razreda na mjestu učitelja, ispred njega djevojčice i dječaci od dvanaeset, trinaest godina u nekakvim crnim majicama, kao pod konac kostimizirani. Pozdravlja ih “učitelj“ Kristijan sa, “hello“, djeca horski otpozdravljaju. Stavlja onda “učo“ Kristijan to na Instagram. Sijevaju hiljade lajkova, pregleda, šerova…

Treba li reći da učitelja, direktora, obezbjeđenja, nema u ovoj priči – bukvalno i figurativno. Ili su na odmoru, ili su kući ili imaju „pametnijeg posla“.

Svima sve jasno, samo ljudima iz prosvjete, nastavnicima, učiteljima i (eventualno) roditeljima ništa jasno nije. Svi oni su zadnji u lancu i informisanja ali i obrazovanja. Jer su djeca zarad robovlasničkog života roditeljskog, u kome su roditelji odavno robovi, ostavljena rijalitijima Kristijanu Goluboviću i raznim Kristijanima Golubovićima sve sa pratećim starletama da ih vaspitavaju. Pa su umjesto školskih časova Instagram i Tik Tok (p)ostali i informativni i obrazovni i psihološki sistem, u kome se pohranjuju doživljaji bjesomučnog bindžovanja „Farmi“, „Zadruga“ i kojekakvog TV otpada.

Ukratko dječaci žele biti mafijaši, a djevojčice starlete. Jer, šta im je ostalo od ovog svijeta???

I društvo, preciznije balkanska društva, kako reaguju? Nikako ili sa malograđanskim zgražavanjem. Ili se u konačnici svi češu po glavi, kad djeca djecu šipkama napadaju i lome im kosti. Ili svi pomenutim začudnicima nije jasno da su djeca do svoje 15 godine već toliko nasilnički indoktrinirana, da ih je gotovo nemoguće vratiti na neki normalan put.

Ali…

Ali nije sve do Kristijana Golubovića

Ali Golubović i ta druga rijaliti strana ne spavaju i ne dangube. Oni itekako koriste blagodati tehnologija da se približe djeci i da ih dodatno modeliraju ili u buduće nasilnike ili u starlete ili u malene mediokritete i konzervativce.

Jer vidite, Kristijan Golubović i svi ostali Kristijani Golubovići znaju koristiti Tik Tok i Instagram i čari TV rijalitija. Žive u svome vremenu. Dočim su učitelji i nastavnici zapeli negdje u 1987, sa zelenom tablom iza sebe i prežvakanim pedagoškim narativima od kojih ona kreda spava od dosade njima u rukama. Najjednostavnije rečeno dosadni su i predosadni djeci koja gaze u trećoj deceniji u 21. vijeka.

A nisam nešto čitao (čast izuzecima ako ih ima) da su organizovani interaktivni zajednički kursevi roditelja i djece zajedno sa nastavnicima u kojima bi im se predočile prednosti Tik Toka i to kroz sferu edukacije. Pa, većina pomenutih o Tik Toku ne zna ništa ili ga doživljava tek kao mjesto na kojem se (s pravom) ljudska tijela tretiraju kao meso. Ali ima tu – o, da itekako ima – i naučnih sadržaja, i pedagoških metoda za učenje, i sijaset mogućnosti za kreativno izražavanje tinejdžera. Naravno da ima, ali treba to sve proučiti, treba se uklopiti i treba se uključiti učiteljima zalijepljenim ispred zelenih tabli u 21. vijek.

I možda bi se tamo na tom Tik Toku ili Instagramu moglo vidjeti nešto poučno, a što se ne tiče samo didaktike i metodike iz 17. vijeka. Možda bi nastavnici mogli saznati kako interaktivno sa koriste recimo CHAT GPT, kao jezički model vještačke inteligencije za postavljanje pitanja i rješavanje problema, a ne samo da se čude kako sva djeca odjednom generički tačno i precizno rade domaću zadaću.

Jer djeca su pametna, prepametna, otkrivaće metode i načine, nama nepoznate kako bi sebi  olakšali život, a što je jedna od definicija inteligencije Da, djeca jesu inteligentna i ne pada im na pamet da bubače i memorišu dosadna štiva, koja su uz dva klika svima dostupna.

E, zato se između ostalog pojavljuje Kristijan Golubović u školskoj učinioci. Da nas sve zajedno protrese, upozori i otrijezni.

Jer, ako nećemo mi i nastavni kadar sa roditeljima učiti djecu u tokovima 21. vijeka, hoće gazde rijalitija i Instagram zvijezde. Uvijek ima ko hoće.

A na koncu, ako se ovako nastavi, ne sumnjam da će za koju godinu najbolji učenici dobijati besplatan četverogodišnji boravak u nekom od rijalitija i da će se još utrkivati ko će duže tamo biti. Jer znate, to se već radi i to postoji.

(Radiosarajevo.ba)