Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Kako je srbijanska ljevica postala desnija od Vučićevih četnika?

Autori 15. maj 2022.
5 min čitanja

Kojem narodu su oni opozicija, ni Vučićeva vlast mu neće teško pasti. I da, takvi su zbog svoje trajne nesposobnosti i Vučićevih nakana. Oni su Vučićevi korisni idioti, a Putinovi su samo idioti.   

Nagradno pitanje- Znate li ko je izgovorio ovu rečenicu?

Ne bih baš rekla da se Rusi mogu nazvati fašistima i nacistima, a u Ukrajini ima ozbiljnih znakova nacifikacije.“

Putinofilija, bolest najmilija

Ne, ne radi se o Vulinu, Dačiću, niti bilo kojem Vučićevom jastrebu. Nije ovo kazao niti Milomir Marić, niti neki njegov klon sa trovačkih televizija u Srbiji. Nije ovo preko usta prevalio niti neki Obradovićev kvisling, a niti kakav eko-četnik.

Ovo je izgovorila Branka Prpa, povjesničarka, partnerka ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, žena koja je bila jedan od stubova tog opozicionog sistema u Srbiji, a koji je čvrsto stajao i branio dostojanstvo građana ove zemlje i u Miloševićevoj i (donekle) u Vučićevoj eri.

Pa kako je, do đavola, moguće da se Srbija, gledajući i sa desna i sa lijeva pretvorila u neku vrstu ruske gubernije u kojoj se i ovi prvi i ovi drugi utrkuju ko će se više uvući tiraninu Putinu?

Tim luđe i tim gore, ako znamo da ovu Prpinu izjavu dijele po društvenim mrežama predstavnici platforme MORAMO u koju su se slili Pokret Ne davimo Beograd, zajedno sa Otvorenom građanskom platformom AKCIJA i Ekološkim ustankom. Dakle, Prpina misao je relevantna “najprogresivnijim političkim pokretima u Srbiji“, kako su sami sebi tepali.

Pitanje quo vadis Srbijo, prema tome, nije retoričko, nego zaista stvar zdrave pameti i tek odgovorom na njega zapravo dobijamo pravu kliničku sliku Srbije danas u kojoj se Vučić odjednom (da li?) pojavljuje kao veliki Europejac.

Autošovinizam se vraća kući

Desnicu svih provenijencija, od militantnih svetosavaca, preko četnika rojalista, preko republikosrobijanskih kondora, litijaša, do klasičnih nacista, ne treba pretjerano komentarisati; oni su u ruskoj agresiji na Ukrajinu vidjeli priliku vaspostavljanja nekakve naci-rusko-Srbije koja bi bila konstituisana na ubjeđenjima i temeljima Crkve Srbije, a koja bi se potom trajno vjenčala za Srbiju ljotićevsko-nedićevskih vrijednosti, pod patronatom, dabome, Ruske Fedracije i svjetovnog ajatolaha Putina Vladimira. I da, ovaj blok, koji sačinjava natpolovičnu većinu i ljudstva javnog mnjenja u Srbiji i ne krije da bi hipotetičke ruske tenkove dočekao sa solju i ljebom, a odmah potom bi se obračunao sa svim onim koji bi se usprotivi Rusima. Tako se, paradokslano, autošovinizam – izmišljeni srbijanski naci-termin – definicijski vratio kući, pa su po pitanju mržnje prema sopstvenoj državi i ljubavi prema stranoj – Rusiji, srpski naciji postali vjerovatno definicijski najveći autošovinisti u poznatom dijelu Kosmosa.

No dobro, kažem, to se i moglo očekivati; zapravo bi bilo čudno da se taj glič nije desio.

Kad idiot silno želi da bude korisni idiot

Sa druge strane, ta centralna i lijeva ili (i) liberalno-lijeva opoziciona misao koja je retorički kao proganjala Vučića, želeći (s pravom) da ga smijeni, zapravo je postala sama sebi svrha, opozicija radi opozicije, kojoj je postojanje u toj srbijanskoj čamotinji političke nevidljivosti glavni pokretački moto. I tu su se nagruvale kojekakve protuve – od Vuka Jeremića, nerealizovanog klona liberala i četnika, preko političara hobiste Zdravka Ponoša koji se divio “briljantnosti“ ratnog zločinca Mladića, do ljevičara salonske provinijencije, koji osim majice Če Gevare, odavno nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ljevom mišlju. Uz njih su se u političkoj baruštini prišljamčili nekakvi anarho-staljinisti, koji mantrama o nacističkoj Ukrajini kao nepostojećoj državi rade isto ono što su prošlog i onog tamo ljeta radili u Crnoj Gori. Pod plaštom borbe “protiv korupcije“ i “zlog imperijalizma“ (čitaj američkog sistema vrijednosti) zapravo vode staljinističku politku koje se čak i Putin odrekao. Čitaj dalje, riječ je o klasičnim idiotima, koji su ubijeđeni da mogu biti makar korisni idioti, ali ih baš niko neće.  

Ako tome dodamo pusti fakat da je Putinova služba bezbjednosti FSB prvo pukupovala ljude u evropskim parlamentima kao kifle, u Srbiji je to činjeno na veliko. Kako mi reče jedan češki diplomata, FSB je kupovao po Bundestagu kao u skupljem butiku, a kod vas na Balkanu kao u najjeftinijem Lidlu – dobio je i popust na količinu.


Pročitajte i: DRAGAN BURSAĆ: Umetnica mora biti Z


I na koncu, mimo plaćenika, imamo čitavu armiju onih koji su nekakvu jugonostalgiju pomijašali sa putnizmom, koji slušaju sovjetske koračnice Crvene armije, uz bas ruskih granata po ukrajinskim gradovima. I svejedno im je. Dapače, svršavaju na pojavu svojih reinkarniranih, a zapravo nepostojećih crvenoarmejaca od kojih se ogradio prvi Putin kazavši kako je Ukrajina prljavo, komunističko Lenjinovo naslijeđe, koje treba uništiti.

Pa je onda situacija u Srbiji kao iz vica: Kada ih pitate ko se bori protiv fašističke okupacije Ukrajine kažu vam Čanak, Samardžić, Toma Marković, Filip David, Kišljuhas, Daško Milinović, Dinko Gruhonjić i još par ostalih, a kad ih pitate, ko je za rusku čizmu, odgovaraju – pa svi mi: opozicija, vlast, umjetnici, pjevači, glumci, novinari, sportisti…

I onda, strašno to zvuči, ne treba se ljutiti na Branku Prpu, nekadašnju vedetu pokreta otpora iz Miloševićeve ere, što zvuči kao zamjena za Mariju Zaharovu, samo treba pogledati u koju sošku gore pomenutih putinoida je možemo svrstati.  

To su Vučićevi korisni idioti

Da, u takovj konstelaciji snaga Vučić, taj balkanski demijurg, ta hodajuća masa laži, udvorništva, psihopatologije, u ovoj situaciji izlgeda kao jedini čovjek koji će milom ili silom uvesti ovakvu Srbiju makar na zadnja vrata čekaonice za EU. Ovi ostali, ove kamarile ostalih, da se šta pitaju, kao što se ne pitaju uveli bi Srbiju u krevet grupnog seksa sa Rusijom i Bjelorusijom, ne pitajući za cijenu.

Treba biti do kraja objetivan, pa kazati da je Vučić nizom svojih poteza, medijskih mahinacija i spinovanja, a koje je mogao izvesti uz podršku, neograničenu logističku podršku crpeći resure ionako osiromašene zemlje bio najzaslužniji da stvori nešto što nije opozicija nego siva amorfna masa koja se kotrlja i lupeta gluposti.

Proizveo je Boška Obradovića, hodajuću četničku neprijatnost i stolovao ga za lidera desne kobajagi opozicije. Onda je napravio eko-četnike, neku vrstu zelenog hipsteraja koji je sam sebi svrha u imitranju Draže Mihailovića, doživljenog u ulozi Džona Lenona. Jedini efektivni zadatak eko-četnika bilo je bjesomučno podržavanje litijaške kontrarevolucije u Crnoj Gori. I na koncu, a najbitnije, pustio je lijevu opoziciju da se mimo svijeta i civilizacije utapa u svom bizarnom putinizmu, pretvarajući ih u nekakve mračnjake sa istoka, duginovsko-sektaškog tipa.

Zanimljivo, za ovaj posljednji korak Vučiću je trebalo najmanje muke, ali najviše hrabrosti. Vučićevo je bilo samo da se ne oglašava, da tihuje po pitanju ruske agresije i da pokuša imitirati Tita. Naravski, ta imitacija je tragikomična u svakom pogledu, ali je mnogo manje tragikomična od lijeve opozicije koja se udavila u sopstvenom grijehu tuposti i nedostatka anticipacije realnosti.

Pa, kad Branka Prpa kaže da se “fašizam povampirio, jer ga nismo dobro istorijski preispitali“, ona je samo dovoljno hrabra da iskoči iz ormara i jasno, glasno i artikulisano izgovori sve ono što drugi pripejd ljevičari misle dok glasno ćute po tviteru ili se bave zaludnim efemernostima.

A sva istina je jedna i jadna, ti buljuci promašenih ljudi i sudbina zapravo žele ono što i Putin dok obmanjuje svjetsku javnost o nekakvoj denacifikaciji, žele da se prvo Ukrajina pa onda redom, zatre sa lica zemlje zapadno mišljenje, svijet, način života i civilizacija na krilima te tako perverzno romantizirane “ruske misli“. Žele da se jednom za svagda okonča, kako oni to zovu, unipolarna hegemonija makar na ruskim gusjenicama. Zapravo, upravo na ruskim gusjenicama.

Svjedočimo in vivo jednoj propasti građanskog lijevog mišljenja (ako ga je uopšte i bilo) u Srbiji, propasti u kojoj se većina intelektualne elite u svom beskonačnom napljuvavanju Vučića otela kontroli i otišla u zagrljaj Putinu ne shvatajući da ih je Vučić uz osmijeh šutno u taj zagrljaj.

Ali, ne možemo za sve kriviti kralja laži Vučića, jer morate u sebi imati tu crtu gluposti da bi dobrovoljno skočili u ralje ruskog fašizma. Jer, kojem narodu su ovi mentalni desperadosi opozicija, ni Vučićeva vlast mu neće teško pasti. I da, takvi su zbog svoje trajne nesposobnosti i Vučićevih nakana. Nisu oni Putinovi, nego Vučićevi korisni idioti.

(Autonomija)