Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Aleksandar Sto Za Jednog Vučić dobio medalju od SUBNOR-a

Stav 22. окт 2022.
4 min čitanja

Vijest glasi da je SUBNOR Srbije uručio predsjedniku iste te Srbije, Aleksandru Vučiću medalju borca, uz obrazloženje da je dolaskom na vlast “uveo promene u zemlji i vratio se putu antifašizma, oslobodilačke i nadasve pobedničke tradicije srpskog naroda”.

SUBNOR koji to nije

Naravno, prije no što dođete sebi od čuda, treba kazati da je pun naziv udruženja Savez udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije. Više dakle nije narodnooslobodilački, antifašistički rat od 1941-1945, nego se isti u očima Velike Srbije, srpskog sveta i njenih ideologa rastegao kroz vjekove, pa je tako SUBNOR postao, izgleda, organizacija koja pokriva sve ili gotovo sve izgubljene i dobijene bitke za srpstvo, a Drugi svjetski rat im dođe onda nešto kao kusur. Jednostavno rečeno, organizacija se od antifašističke pretvorila u nekakvu domoljubno-pomirbenu.

Ali, nećemo cjepidlačiti jer je ista oficijelna u Srbiji i još više jer se SUBNOR na koncu i sam predstavlja kao antifašističko, naslijeđeno udruženje “pravog“ SUBNOR-a koje u svojoj premisi i objašnjenju kazuje kako je Vučić vratio zemlju na “antifašistički put“.

U čemu je tajna Vučićevog antifašizma po SUBNOR-u?

Hajmo prvo vidjeti za šta je Vučić konkretno mogao dobiti medalju:

Da li zato što je rekao da treba ubiti 100 muslimana za jednog Srbina?

Možda zato što se vrzmao oko srpskih artiljerijskih položaja za vrijeme opsade i granatiranja Sarajeva?

Zato što je lijepio plakate s natpisom “bulevar Ratka Mladića“?

Možda zato što je bio pismonoša i pivonosac dvojici četničkih vojvoda-Vojislavu Šešelju i Tomislavu Nikoliću?

Inače ovaj spisak Vučićevih “zasluga“ mogao bi se otegnuti unedogled, ali zaista, zaista postavlja se pitanje da li je frankenštajnovski SUBNOR uručio medalju Vučiću za veličanje ratnih zločinaca iz ovog rata ili za četnikofiliuju iz Drugog svjetskog rata, ili pak za oboje. Zdravorazumski, za oboje. Sramno je, ali je tako!

Pa je tako u perverznoj igri ništenja prošlosti i rehabilitacije zločinačkih ideologija, paradoksalno baš SUBNOR izjednačio partizane i četnike i to favoirizujući četnike. Nezapamćen je to povijesni presedan u kome jedna antifašistička organizacija ne samo da dovodi u ravan sa sobom fašiste nego ih stavlja iznad sebe.

Izjednačio je tako SUBNOR ubice i koljače sa jedinim antifašističkim pokretom-partizanskim. Ili što bi se žargonski kazalo izjednačene su i Kadinjača i Ravna gora. I dok se u Srbiji stidljivo obilježava godišnjica oslobađanja Beograda od fašista i obljetnica krvavog zločina nad djecom u Kragujevcu kada su nacisti uz pomoć istih tih neočetničkih kolaboracionista ubijali srbijansku mladost, Vučiću kao nespornom vladaru Srbije dodjeljuje se medalja za antifašizam.

Kakve veze imaju borci NOR-a sa srpskom okupacijom Kosova?

Ovoj perverziji bi se nasmija svaka normalna osoba i bila bi smiješna da nije istinita i da ne predstavlja šizofrenu zbiljnost te i takve države Srbe u kojoj su se na neki bizaran način izmirili okupatori za pokretom otpora, fašisti s antifašistima i svi zajedno u tom galimatijasu ludila prave neko novo, frankenštajnovsko društvo.

Za one kojima sve ovo nije dovoljno u obrazloženju SUBNOR-a stoji i ovo:

“Uz Vašu podršku, ove godine prvi put SUBNOR Srbije je domaćin Evropske konferencije antifašista. Ne samo da ste vratili dostojanstvo borcima NOR-a i izvukli ih iz zaborava, nego ste vratili dostojanstvo i borcima protiv NATO agresije, slaveći i obeležavajući herojska dela boraca sa Paštrika i Košara, kao i svih ostalih učesnika u borbi protiv NATO agresije.“

Kako li će domaćini objasniti evropskim antifašistima, da im je laureat i najvažniji čovjek “antifašizma“ do nedavno zastupao profašističke, zavojevačke ideologije i koji je u svom ideološkom DNA izvorni ultradesničar blizak profašistima? I hoće li uopšte imati potrebu da objašnjavaju bilo šta, jer je pitanje ko će se odazvati pozivu udruženja osim o Rusije i Bjelorusije na skup koji veliča, kako vidimo, sve ono što živi oko Putina i u Putinovoj duši i umu.

Kako vidimo, drugi dio objašnjenja SUBNOR-ovaca pojašnjava kako se Vučić “bavio“ NATO agresijom i kako je prezentovao “herojska dela boraca sa Košara“. Kave veze imaju partizani sa borcima sa Košara, to valjda znaju samo predstavnici SUBNOR-a.

A otkud NATO agresija, pitaju se oni? Da nije možda zbog zavojevačkih ratova devedesetih, zbog ništenja albanskog stanovništva, zbog masovnih grobnica u projektu Velike Srbije-od Tomašice do Batajnice, zbog genocida, etničkih čišćenja, silovanja, elitocida, koncentracionih logora…eto zato!

Srbija danas, sva lica fašizma

Nego da se pozabavimo onim dijelom zahvalnice u kome se pominje, citiram:

“…povratak putu antifašizma, oslobodilačkoj i nadasve pobedničkoj tradiciji srpskog naroda”.

Ako danas odete u Beograd, moći ćete prebrojati oko 150 grafita posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću, moći ćete vidjeti jedan grad i jednu zemlju duboko ukorijenjenu na tradicijama revizionizma, u kojoj đaci u školama uče da su četnici bili pokret otpora, a njihov vođa zločinac Draža Mihailović “prvi gerilac Evrope“. Moći ćete vidjeti litije srednjovjekovne na kojima se traži sve i svašta, a najviše Velika Srbija ili makar mali srpski svet pod nogama Crkve Srbije. Moći ćete vidjeti čitavu ergelu neonacista, ljotićevaca i nedićevaca u poređenju sa kojim čak i Aleksandar Sto Za Jednog Vučić izgleda kao kamilica. Moći ćete vidjeti jednu skroz desno skrajnutu zemlju koja se divi Putinu i putinizmu i koja uz Bjelorusiju jedina na evropskom kontinentu stoji na crti podrške tiranina iz Moskve odobravajući kroz javno mnijenje agresiju na Ukrajinu.

Ili kako bi to profesor Nikola Samardžić sjajno sublimirao stanje u jednoj rečenici:

Danas je Beograd slivnik posttraumatske tranzicije, radikali, krajine, Kosovo, novokomponovani ovi-oni, i uporište njegovih nastavljača, Vučića, Dačića, Porfirija, porodica Mali i Đoković, Ace Rošavog i haških vedeta.“

A za sve je odgovoran ili zaslužan, shvatite to kako hoćete baš laureat SUBNOR-a, Aleksandar Vučić.

I da se razumijemo ova medalja ne govori ništa o Vučiću osim da je toliko disciplinovao svaku poru srpskog društva da ga i ideološki nazovi neprijatelji nagrađuju, ali kazuje sve o njegovim protivnicima.

On istinskih protivnika nema u ovakvoj Srbiji!

Opozicija djeluje kao grupa razuzdanih neočetnika, koja zapravo dijeli Vučićeve stavove, a Crkva Srbije je samo oruđe njegove vlasti nazovimo to duhovnim sredstvima. Na koncu i pokret koji je po svojoj definiciji nastao iz partizanske, antifašističke baze Drugog svjetskog rata, pretvorio se u namaštanu ideološku igrariju velikosrpskih nacionalista, koji se dive svakoj srpskoj nacionalističkoj bici i pobjedi, odnosno porazu.

Pa je odlikovanje SUBNOR-a u ovoj u ovakvoj Srbiji dodijeljeno Vučiću zapravo najbolji primjer kako izgleda Srbija danas.

(Al Jazeera, Karikatura: STUPS)