Skip to main content

Escobar: Rješenje za Kosovo zahtijeva ‘veoma brz napredak’

Jugoslavija 22. okt 2022.
2 min čitanja

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar poručio je u petak da rješenje problema Kosova zahtijeva “veoma brz napredak” u dijalogu Beograda i Prištine, istodobno ustvrdivši kako “ne zna otkud priče” da se do dogovora mora doći do 24. februara 2023. godine.

“Nije mi poznato da europski prijedlog zahtijeva hitno rješenje u roku od nekoliko tjedana, ali svakako zahtijeva veoma brz napredak u dijalogu”, rekao je Escobar za Radio-televiziju Srbije (RTS), prenosi Hina.

Escobar je za “Oko magazin” RTS-a rekao kako nije posao SAD-a ni Evropske unije da postavljaju rokove Srbiji i Kosovu i da dijalog treba voditi u kontekstu koji je postavila EU.

Albanski Abanian Post objavio je u četvrtak kao “ekskluzivno saznanje” iz međunarodnih krugova da prvi dogovor Kosova i Srbije mora biti postignut do 24. februara 2023. godine uz obaveze obiju strana, a bude li postignut, postoje finansijski paketi, u suprotnom “slijedi težak štap za ometajuću stranu“.

‘Bez prijetnji’

“Nema prijetnji, nisu planirane nikakve sankcije. S našeg stajališta, i Srbija i Kosovo su važni, konstruktivni partneri i sve to treba biti učinjeno u kontekstu dijaloga koji vodi Evropska unija”, rekao je za RTS američki dužnosnik.

Escobar je rekao da nema rokova ni u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština, na kojoj insistira Beograd pozivajući se na Briselski sporazum iz 2013. godine, ali da to ostaje postojeća obaveza koju Priština mora ispuniti.

“Uvijek pokrećem to pitanje s kosovskim vlastima. To je postojeća obveza i jedina u okviru briselskog dijaloga koja je prošla kroz kosovsku skupštinu. Zato je od ključne važnosti da se riješi to pitanje”, poručio je američki dužnosnik.

Escobar je kazao da je SAD zabrinut zbog toga što dijalog Srbije i Kosova ne napreduje i vjeruju da se obje strane trebaju “konstruktivno uključiti u dijalog koji vodi EU”, primjenjujući postojeće sporazume i obvezujući se na mirno rješavanje svih sporova.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju uzajamno priznanje. Smatramo da bi to bilo najbolje za regiju, ali suština dijaloga je da dvije strane nađu rješenje koje im odgovara”, naglasio je Escobar.

Na pitanje da li je to moguće bez uzajamnog priznanja, Escobar je odgovorio potvrdno “u slučaju da postoji rješenje koje odgovara objema stranama” i “ako se dvije strane tako dogovore”.

(Hina, Foto: N1)