Skip to main content

DPS usvojio odluku o bojkotu popisa

Jugoslavija 18. окт 2023.
< 1 min čitanja

"BIA kontroliše ovaj proces"

Glavni odbor Demokratske partije socijalista na večerašnjoj sjednici je usvojio odluku o bojkotu predstojećeg popisa, saznaje nezvanično CdM.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković je prije dva dana na konferenciji za novinare upozorio da je cilj održavanja popisa u ovakvim uslovima “etnički inženjering”, govoreći da na to ukazuju i izjave poglavara SPC Porfirija prilikom boravka u Podgorici.

Podvukao je i to da BIA kontroliše ovaj proces.

Jasno je ukazao da nemamo ambijent u kojem se građani regularno mogu izjasniti na popisu.

DPS je podsjetimo, između ostalog, tražio odlaganje popisa stanovništva, za period od najmanje šest mjeseci, odnosno dok se ne steknu svi formalno-pravni, administrativni i tehničko -bezbjednosni uslovi, za uspješno sprovođenje popisa stanovništva, čiji rezultati ne bi bili osporavani ni u domaćim, ni u međunarodnim krugovima.

I Predsjedništvo i Glavni odbor Socijaldemokrata Crne Gore su na danas održanim sjednicama donijeli odluku o bojkotu popisa stanovništva.

Podsjećamo, poslanici Evropskog parlamenta usvojili su na današnjem zasijedanju Rezoluciji o Crnoj Gori, a usvojeni su i amandmani kojima se predlaže odlaganje popisa.

U amandmanima koji se odnose na popis između ostalog se navodi da se Crna Gora da odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim i EU standardima i čim se završi politički zastoj u zemlji, te da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva.

Popis bi trebalo da bude održan od 1. do 15.novembra.

(CdM, Foto: Pixabay)