Skip to main content

Završen prvi dan sastanka pregovaračkih timova Rusije i Ukrajine

Planeta 29. mar 2022.
2 min čitanja

U Istanbulu je završen sastanak pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski pregovarač je nakon mirovnih pregovora sa ruskom delegacijom u Istanbulu kazao da Kijev želi da vidi osam zemalja, uključujući Tursku, kao garante, prenosi Anadolija.

Dodao je da će Ukrajina u naredne dvije sedmice nastaviti pregovore sa Rusijom.

Ruska delegacija izjavila da su razgovori s ukrajinskom stranom u Istanbulu bili konstruktivni.

Mihajlo Podoljak je rekao da će Krim biti predmet odvojenog dijela pregovora s Rusijom.

Rusija je obećala da će značajno smanjiti vojne aktivnosti na Kijev i grad Černihiv.

Šef ruske delegacije nakon mirovnih pregovora s Ukrajinom u Istanbulu kazao da bi se predsjednici dvije zemlje mogli sastati kada bude odobren nacrt mirovnog sporazuma.

Blinken ne vidi znake da je Rusija ozbiljna u razgovorima sa Ukrajinom

Državni sekretar SAD Entoni Blinken kazao je da ne vidi znake da razgovori Ukrajine i Rusije „napreduju na efikasan način“ jer SAD ne vide znake „stvarne ozbiljnosti“ ruske strane.

„Imate ono što Rusija kaže, i ono što Rusija radi. Mi smo fokusirani na ovo drugo“, kazao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom marokanske diplomatije Naserom Buritom, prenosi CNN.

Secretary of State Antony Blinken introduces President Joe Biden for remarks to State Department staff, Thursday, Feb. 4, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Blinken je upozorio da je to što je Rusija kazala da će smanjiti vojnu aktivnost oko Kijeva moglo da „bude sredstvo kojim Rusija još jednom pokušava da odvrati i prevari ljude da pomisle da ona ne radi ono što radi“.

„Ako na neki način veruju da pokušaj da potčine „samo“ pod znacima navoda istočni i južni deo Ukrajine može da uspe, onda se opet duboko zavaravaju“, kazao je Blinken.

On je pozvao Rusiju da „odmah okonča agresiju, prestane sa gađanjem, i povuče svoje snage i, naravno, uključi se u pregovore.

(Al Jazeera, CNN, Foto: Beta/AP)