Skip to main content

Doček Nove godine u Novom Sadu uz Tesline svetlosne efekte

Kultura 24. дец 2021.
< 1 min čitanja

Specijalne svetlosne instalacije, vizuelni efekti i performansi i saradnja multimedijalnih umetnika i muzičara i u podgrađu Petrovaradinske tvrđave obeležiće doček Nove godine u Novom Sadu, saopšteno je danas iz fondacije „Novi Sad Evropska prestonica kultutre“.

Kako se navodi, Teslina svetlosna galerija predstaviće umetničke radove uz više od 100 rasvetnih uređaja postavljenih konceptualno duž mosta Duga i više od 30 lasera na Beogradskoj kapiji.

„U okviru dočeka 31. decembra, program je inspirisan velikim naučnikom Nikolom Teslom, kao prvim počasnim građaninom Novog Sada, na ulasku u godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture“, navodi se u saopštenju.

Svečano otvaranje galerije predviđeno je kroz dizajn svetla i videa multimedijalnog umetnika Petka Tančeva iz Bugarske, muzičku kompoziciju Miroslava Novakova i scenski pokret Staše Kukić.

Pored Tančeva, u Novi Sad stižu još dva multimedijalna umetnika – Alberto Novelo iz Italije i Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, čiji će rad biti svetlosni performans „Trzaj u krajoliku“.

Kod mosta Duga najpre će biti premijerno izveden deo predstave „Tesla izumetnik“, u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta.

U okviru Tesline svetlosne galerije, nastupiće i muzičari Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Kanda Kodža i Nebojša, Kruder i Dorfmajster i Elektro Guzzi iz Austrije, Minilinija, Noise Destruction i drugi.

U okviru Tesline svetlosne galerije za sve posetioce biće postavljeni i šankovi sa toplim napicima, mobilni toaleti, a u podgrađu će biti otvoreno i nekoliko ugostiteljskih objekata, uz brojne sadržaje.

Svi programi u okviru dočeka Nove godine biće besplatni, a strogo će se poštovati epidemiološke mere koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja.

(Autonomija)