Skip to main content

Bisera Turković pisala Borrellu: „Ako je došlo do promjene evropske politike…“

Jugoslavija 24. dec 2021.
2 min čitanja

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uputila je pismo visokom predstavniku Evropske Unije Josepu Borrellu te drugim evropskim zvaničnicima.

Povod su izjave mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Orbanova izjava na konferenciji održanoj 21. decembra ‘uvodi pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva Bosne i Hercegovine kao izazov ili problem u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju’, napisala je Turković.

Napomenula je kako je ovo izazvalo veliku zabrinutost i strah među bh. građanima.

Turković je podsjetila da je 15. februara 2016. godine Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU, te da je Vijeće EU je 10. decembra 2019. godine usvojilo zaključke o mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji u kojima je Komisija identificirala 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora postići za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

“Nijedan od tih 14 prioriteta i nijedan od temeljnih evropskih kriterija, principa i dostignuća Evropske unije ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti bilo koga, pa ni građana Bosne i Hercegovine“, rekla je je Turković i dodala da „političke pozicije iza ovakvih izjava prijete da naruše ne samo snagu i ulogu Evropske unije u Bosni i Hercegovini, već i ideju Evrope kao progresivnog, demokratskog i otvorenog okruženja koje poštuje ljudska prava, humanost i vrijednosti svih“.

„Ako je, zaista, došlo do promjene evropske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori i ako se sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to registruje otvoreno, transparentno i zvanično. Bosna i Hercegovina je milenijumima postojala kao multietnička i multikonfesionalna država i važno je da se svaka promjena politike Evropske unije po ovom pitanju upoznaje sa građanima Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja koje su u procesu integracije“, naglasila je Turković.

Ministrica je poručila da je Orban u jednom i u pravu – Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti na Balkanu.

“Svijet u kojem politička moć, vjerska pripadnost, rasa ili etničko porijeklo definiraju individualna i kolektivna prava je svijet nepravde, nasilja, aparthejda i zločina. Evropa koju poznajemo i kojoj geografski i duhovno pripadamo, stala je protiv takve politike. Nadamo se da će tako i nastaviti“, zaključila je Turković.

(Radiosarajevo.ba, foto: N1)