Skip to main content

„Dobri duh“, zbirka tekstova našeg Denisa Kolundžije (VIDEO)

Izdvajamo 22. јун 2024.
2 min čitanja

Dušan Kolundžija: "Ja sam ovu knjigu priredio, ali je Denis autor"

Zbirka tekstova novinara Denisa Kolundžije (1972-2024) pod nazivom “Dobri duh” promovisana je danas u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, na dan rođendana preminulog novinara.

Knjigu je priredio njegov otac Dušan Kolundžija, novinar iz Sombora.

“Ja sam ovu knjigu priredio, ali je Denis autor. Kada naš Relja (Denisov sin) bude jednoga dana imao porodicu, ova knjiga će mu pomoći da pokaže kakav je novinar njegov otac bio”, reao je Dušan Kolundžija.

Dodao je da je Denis Kolundžija poštovao novinarski kodeks „do u tančine“ i nikada nije izneverio ničije poverenje.

“Na tekstovima je radio veoma marljivo i precizno, tražio je veoma mnogo podataka i informacija dok je istraživao za članke. Imao je svoje kontakte čak i u američkom Kongresu”, naveo je Dušan Kolundžija.

Bivši političar Aleksandar Radonjić iz Novog Sada rekao je da je američka unutrašnja politika bila jedna od pasija Denisa Kolundžije i dodao da mu je druga veoma važna tema bila Vojvodina te da je bio jedan od retkih novinara koji je nastavio da prati dešavanja u Skupštini Vojvodine i kada su gotovo svi “digli ruke” od te teme.

“Zajedno smo se užasno nervirali kada su počeli čak i u vremenskim prognozama Vojvodinu da nazivaju severnom Srbijom”, naveo je Radonjić i dodao da je Denis Kolundžija bio studiozan i erudita.

Danica Đokić iz Fondacije Slavko Ćuruvija iz Beograda kazala je da je njen kolega Kolundžija bio jedan od retkih novinara koji je posvećeno pratio sva dešavanja uz vezi sa Radio-televizijom Vojvodine, za portal Cenzolovka.

Ona je navela da je Fondacija Slavko Ćuruvija program prakse za mlade studente nazvala upravo po Denisu Kolundžiji jer je ta škola praktičnog novinarstva bila njegova ideja.

“Sigurna sam da će taj progam iznedriti mnogo mladih novinara koji će nastaviti Denisovim putem”, kazala je Danica Đokić.

Novinar iz Novog Sada Predrag Novković rekao je da će knjiga koja je danas predstavljena pomoći da sećanje na Denisa Kolundžiju traje još dugo.

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić podsetila je da je Denis Kolundžija bio član tog udruženja i jedan od najvažnijih saradnika portala NDNV-a, Autonomija i VOICE.

(Autonomija)