Skip to main content

Đurović: U kampovima 6.000 migranata, van kampova njih oko 1.000

Marginalci 13. дец 2021.
2 min čitanja

U Srbiji je u prihvatnim kampovima trenutno smešteno nešto više od 6.000 migranata, a van njih je oko 1.000 ljudi, rekao je danas agenciji Beta direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

On je napomenuo da su to podaci Centra prema kojima se najveći broj migranata, van prihvatnih kampova, nalazi na teritoriji Vojvodine, uz granicu sa Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom.

Đurović je rekao da je zbog hladnog vremena situacija teška za one koji su van kampova, te podsetio i na stalna „guranja nazad“ migranata iz susednih država.

Stalno se dešavaju „puš bekovi“ iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske i onda oni ponovo pokušavaju da pređu granicu. Hladno vreme, pored nasilja, ugrožava njihovo zdravlje“, rekao je Đurović.

On je rekao da je nedostatak informacija najčešćl problem izbeglica u Srbiji.

Đurović je naveo da se najčešće žale na nedostatak informacija u vezi sa nizom stvari vezanih za boravak u Srbiji, uključujući i azilni postupak, kao i u vezi sa zaštitom od kovida.

Dodao je da se nekl od migranata, po informacijama Centra, žale na nedostatak tople odeće i obuće, a neki bi želeli još hrane u kampovima.

„Neće niko umreti od gladi i žeđi u kampovima, neki uslovi su obezbeđeni u većini njih iako negde nešto nedostaje. Neki bi želeli još hrane, a neki se žale da doktor nekada nije dostupan onako kao što bi želeli“, rekao je Đurović.

Prema njegovim rečima, u svim kampovima ima grejanja.

Đurović je izrazio zabrinutost posebno za one ljude koji su van prihvatnih kampova.

„Više se brinemo o onima koji su napolju, na otvorenom, oni su u velikom riziku da se razbole„, rekao je on.

Naveo je da se, kada se migranti vraćaju nazad u Srbiju, sistem iscrpljuje, posebno u lokalnim sredinama, kojima je, kako je rekao, potrebna finansijska pomoc.

Naveo je da su trenutno u kampovima dve dominantne grupe ljudi, iz Avganistana i Sirije.

Rekao je da je po podacima Centra, kroz Srbiju, u ovoj godini prošlo najmanje 40.000 migranata.

(Beta)