Skip to main content

Đurović: Iza sukoba u Horgošu je organizovani kriminal

Info 27. нов 2022.
< 1 min čitanja

U pozadini oružanog sukoba migranata na Horgošu je organizovani kriminal, a reč je o sukobu krijumčarskih grupa koje imaju lokalne i regionalne korene, rekao je izvršni direktor Centra za pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

„Radi se o širokom dijapazonu različith kategorija ljudi koji su uključeni i najmanje je ovih koje mi vidimo na ulici, koji su migrantske populacije, izbeglice. Iza svega ovoga stoji jedan organizovan kriminal, koji ima lokalne i regionalne korene“, rekao je Đurović.

Đurović je naglasio da je Srbija posebno pogođena kao zemlja koja je poslednja granica pred Evropsku uniju i Šengen zonu, ali i da Mađarska na dnevnom nivou proteruje između 500 i 1.000 migranata u Srbiju iz svoje zemlje.

U Horgošu se 24. novembra desio sukob dve grupe migranta, a u okršaju je korišćeno vatreno oružje, među kojim i automatsko. Policija je posle tog incidenta poslala jake snage, koje su u blizini granice sa Mađarskom pronašli skoro 700 migranata. Oni su privedeni i prevezeni u prihvatne centre na jugu Srbije.

(N1)