Skip to main content

Protest ispred Vlade Srbije zbog najava ponovnog pokretanja projekta kompanije Rio Tinto

Info 27. нов 2022.
2 min čitanja

Nekoliko stotina građana blokiralo je nešto posle 15 časova raskrsnicu kod Vlade Srbije u centru Beograda na protestu sa kog su zatražili ostavke predsednika i Vlade Srbije zbog najava ponovnog pokretanja projekta kompanije Rio Tinto na iskopavanju litijuma.

Na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), učesnici protesta su naveli da Vlada Srbije nije ispunila nijedan od zahteva koje je SEOS podneo pre četiri meseca a koji su podrazumevali da Rio Tinto „odmah ode“ iz zemlje, da se usvoji narodna inicijativa o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora i raskinu svi kupoprodajni ugovori nastali posle „pada“ uredbe o saradnji sa tom kompanijom.

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar ocenila je da Rio Tinto „drma Srbijom“.

„Ne damo rudnik ni za šta na svetu. Nećemo ni ‘l’ od litijuma u Srbiji. Jadar nikad neće prihvatiti rudnik„, kazala je Petković.

Ocenjeno je i da problem nije samo litijum već da su u Srbiji ugroženi i voda i vazduh.

Učesnici protesta zatražili su i da javni servis bude „oslobodjen“.

Osim predstavnika SEOS, skupu prisustvuju i opozicioni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Miroslav Aleksić, Radmila Vasić kao i aktivisti novosadskog Šodroš Survivor kampa.

Predsednica SEOS Ljiljana Bralović ocenila je da bi otvaranjem rudnika Rio Tinto, bile zagadjene 154 reke u Srbiji.

„Biće dva i po miliona ekoloških izbeglica“, upozorila je predsednica SEOS.

Ocenila je da se na protestu okupilo dovoljno ljudi, iako, kako je rekla, Beograd spava.

„Tiho ljudi, nemojmo pištaljke. Neka Beograd umre tiho, neka ne zna da je skuvan kao žaba u loncu, neka umru u zabludi, neka slušaju Vučića koji govori da smo balkanski tigar. Nas je ovde dosta, ima nas previše. Mi nismo aktivisti, mi smo seljaci, briga nas za dobar protest“, rekla je Bralović.

Najavila je da će učesnici protesta ostati ispred Vlade Srbije „koliko god bude trebalo“.

„Ili ćemo svi stati u odbranu otadžbine, ili ćemo nestati“, rekla je Bralović.

Predsednik udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović ocenio je da je jedino rešenje da predsednik i premijerka Srbije podnesu ostavke i da Skupština Srbije bude raspuštena, jer, kako je rekao, nisu sposobni da vladaju Srbijom.

„Vučić je dobio izbore na priči da nema projekta Rio Tinto, da je ukinuta uredba a sada iza kulisa pokušava da vrati taj projekat. Ovo je pitanje iznad svih pitanja, ako se ne usvoji zakon o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma nema mira u ovoj državi“, rekao je Kokanović i najavio da će učesnici skupa „do daljeg“ ostati ispred Vlade Srbije.

Pozvao je građane da im se pridruže tokom večeri, „sutra, prekosutra“.

(Beta)