Skip to main content

Đilas: Vlast spremila batinaše da sruše izbore ako procene da gube

Info 03. apr 2022.
2 min čitanja

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da vlast sprema batinaše iz navijačkih grupa “Partizana” da, ako procene da je izlaznost velika i da gube, sruše izbore ometanjem glasanja i lomljenjem biračkih kutija.

Đilas je nakon glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Jovan Miodragović” na Vračaru rekao da u isto vreme postoji namera da se za te akcije optuži Stranka slobode i pravde, odnosno on lično.

Predsednik SSP je novinarima podelio dopis za koji je naveo da ga je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin uputio inspektorima, u kome se piše da “vođe navijačke grupe fudbalskog kluba ‘Partizan’, planiraju narušavanje reda i mira u većem obimu” na dan izbora, 3. aprila i da su instrukcije za to dobili od Đilasa.

U dopisu piše da su “prikupljeni podaci koji ukazuju da Đorđe Prelić i Vladimir Maljković zvani Vlada budala” dobili instrukcije od lidera SSP da na dan izbora narušavaju red i mir “u većem obimu”.

Dodaje se i da je planirano angažovanje “pripadnika navijačkih grupa albanske nacionalnosti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, koji bi zajedno sa navijačima “Partizana” nasilno upali i “blokirali rad ustanova od vitalnog značaja”.

U policijskom dopisu koji je Đilas podelio novinarima na kraju se navodi da je pretragom aplikacije Viber utvrđeno da “Đorđe Prelević koristi pretplatiničku karticu kao registrovani korisnik ‘Đ P'”, ali da “postavljena fotografija ne odgovara Đorđu Preleviću”.

“Ovo je najstrašnija stvar koju su, kada sam ja u pitanu, do sada uradili. Đorđa Prelića i Vladimira Maljkovića nikada nisam sreo. Đorđe Prelić, osuđen zbog ubistva Brisa Tatona, pušten je na slobodu ranije, da bi nakon hapšenja Veljka Belivuka preuzeo navijačku grupu ‘Principi'”, rekao je Đilas.

On je istakao da dopis govori na šta je sve režim spreman ako vide da je odziv birača visok i da gube izbore, kao i da je SSP o tome obavestila međunarodne posmatrače izbora.

“Poštovani građani Srbije, jako dobro znate ko ima batinaše u ovoj zemlji, ko kontaktira navijačke grupe i ko se sa njima druži, ko sa njima sarađuje”, rekao je Đilas i dodao da je to rekao u 10.09 kao upozorenje javnosti ako bude nasilnih napada navijačkih grupa i ako vlast za to pokuša njega da optuži.

Dodao je da su kontrolori opozicije utvrdili niz nepravilnosti na glasanju do 10.00, kao što je “bugarski voz u Kruševcu”, glasanje bez dokumenata ili glasanje umesto druge osobe.

(Beta)