Skip to main content

Đilas (SSP): Ako želimo da napredujemo moramo da uvedemo delimične sankcije Rusiji

Info 28. mar 2023.
2 min čitanja

"Iako znam da većina građana ne podržava ovaj stav ja ga iznosim jer smatram da politika znači odgovornost"

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da Srbija mora da uvede delimične sankcije Rusiji ako želi da napreduje.

Đilas je za TV Nova rekao da se “već kasni” sa odlukom o uvođenju sankcija Rusiji, a da se posledice osećaju više, preneo je SSP.

“Iako znam da većina građana ne podržava ovaj stav ja ga iznosim jer smatram da politika znači odgovornost, a to znači reći narodu istinu i ono što nekad ne želi da čuje”, rekao je Đilas.

On je kazao da je Srbija “prezadužena i ekonomski ugrožena” zemlja i da je politika Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije ponovo guraju u samoizolaciju, i da je zato potrebno uskladiti spoljnu politiku sa EU.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi došla na vlast SSP bi “završila pregovore o članstvu u Evropskoj uniji za četiri godine”, nakon čega bi bile potrebne još dve godine “za ratifikacije ugovora o pristupanju u parlamentima EU, što znači da će Srbija postati član Unije 2030. godine”.

Đilas i Marinika Tepić sa Žiofreom: Samo EU garantuje budućnost Srbiji

Ubrzano pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (EU) jedina je opcija koja garantuje budućnost Srbiji, istaknuto je na današnjem sastanku lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i Marinike Tepić sa ambasadorom EU Emanuelom Žiofreom, saopštio je SSP.

Navedeno je da Srbija u EU znači bolji standard, adekvatna prava radnika, nezavisno pravosuđe, istinsku borbu protiv korupcije, slobodne medije, demokratske izbore i dobar život za sve građane.

Đilas je na sastanku upoznao Žiofrea sa programskom platformom SSP „Srbija u EU 2030“ koji je usvojio Glavni odbor te partije.

Sastavni deo platforme čini četvorogodišnji akcioni plan čijim se sprovođenjem stiču uslovi za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Tepić i Đilas su od Žiofrea zatražili da EU „snažnije javno“ podrži ideju pristupanja zemalja regiona EU, jer proces pridruživanja već predugo traje i mnogi u Srbiji su izgubili nadu da će se uspešno završiti.

„Jasne poruke iz Brisela bi povećale veru građana Srbije da je cilj koji je postavila prva demokratska vlada Zorana Đindića – Srbija u Evropskoj uniji, ostvariv. Samim tim bi porastao i broj onih koji su za takvu budućnost Srbije spremni da se bore“, saopšteno je.

(Beta, foto: N1)