Skip to main content

Direktor CEFTA sekretarijata: Sporazum o slobodnoj trgovini doprineo povećanju izvoza do 80 odsto

Jugoslavija 16. дец 2021.
2 min čitanja

Sporazum o slobodnoj trgovini na Balkanu (CEFTA) doprineo je rastu izvoza članica između 40 i 80 odsto, rekao je na završnoj konferenciji „CEFTA Week“ u Skoplju direktor CEFTA sekreterijata Emir Đikić, a saopštili su organizatori skupa.

„Ono što je sada najvažnije je budućnost i potencijali koje ona donosi, a to je povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko šest-sedam odsto ukoliko CEFTA-u dovedemo do nivoa integracije koji postoji u EU“, rekao je Đikić.

CEFTA sporazum potpisale su 2006. godine u Bukureštu Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora, Srbija i Privremena administrativna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu u skladu sa UN Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

Makedonski ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi koji je otvorio konferenciju istakao je značaj CEFTA sporazuma za razvoj regionalnog tržišta i ekonomski oporavak od posledica COVID 19 pandemije.

„Ove godine smo uspeli da započnemo i završimo važan posao u okviru makedonskog predsedavanja organizacijom CEFTA i implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište. Na nama je da nastavimo da ispunjavamo obaveze i dalje razvijamo Sporazum kroz stvaranje povoljnih uslova za trgovinu za poslovni sektor i stimulaciju konkurencije“, rekao je Bekteshi.

U okviru makedonskog predsedavanja brojnim CEFTA telima i kroz vođenje pregovora za uspostavljanje mehanizma za rešavanje sporova, unapređeni su, kako je rekao, slobodan protok robe kroz eliminaciju barijera, protok usluga i institucionalni kapaciteti u okviru CEFTA struktura.

Ključna dostignuća u okviru CEFTA Sporazuma u 2021. godini, kako je navedeno u saopštenju, su promena pravila o poreklu robe, što je uticalo na veću fleksibilnost i donelo dodatne benefite za privredu.

Osim toga, ove godine je finalizovana i odluka o elektronskoj trgovini u okviru CEFTE, usaglašene su odluke o priznavanju AEO programa i profesionalnim kvalifikacijama.

Značajan napredak je, kako je navedeno, napravljen i u pregovorima, vezanim za Dodatni protokol 7, koji predstavlja mehanizam za rešavanje sporova, a doneta je i Odluka o uklanjanju radnih dozvola za lica koja nude usluge i intrakompanijske transfere.

Zelene trake su proširene na sve prelaze u okviru CEFTA, što je omogućilo brži i bezbedniji protok robe osnovne namene, a otvoren je i novi portal koji prikazuje podatke, vezane za Zelene trake i vreme čekanja na prelazima, što će doprineti još boljoj kontroli trgovinskih politika.

Započet je, kako je navedeno i dijalog o proširivanju inicijative na susedne zemlje, članice EU.

Osim toga, lansirana je platforma za elektronsku razmenu podataka, SEED+, koja će podržati razmenu sertifikata neophodnih za prolaz robe, poput elektronskih sertifika, sa ciljem uspostavljanja „trgovine bez papira“. SEED+ će doprineti bržoj razmeni podataka iz neusaglašenih pošiljki za poljoprivredne proizvode, sa ciljem potpune zaštite potrošača.

Severna Makedonija predsedavanje CEFTA sporazumom predaje Moldaviji koja će imati ovu ulogu tokom 2022. godine uz obećanje da će nastaviti sa radom na promociji ambicioznih planova vezanih za trgovinu.

CEFTA Week je organizovan u saradnji sa partnerima iz Zavoda za intelektualnu svojinu EU, GIZ, USAID Severna Makedonija i Zapadnobalkanskog foruma privrednih komora.

(Beta)