Skip to main content

Dinko Gruhonjić: Kada me ekstremisti proglašavaju ekstremistom – znam da radim ispravnu stvar!

Izdvajamo 18. јул 2023.
2 min čitanja

"U svakom slučaju me novi napadi to neće obeshrabiti“

Od zahteva da se Televiziji N1 oduzme signal na prostoru bh. entiteta Republika Srpska, do pominjanja i krivične odgovornosti novinara Dinka Gruhonjića. Razlog je što je za taj medij rekao da je u Srebrenici počinjen genocid, da je RS neodrživa zbog načina na koji je nastala, a izneo je i kritike na račun tamošnje vlasti.

„Nalazim se, a nisam ni prvi ni ni poslednji, u jednoj potpuno paradoksalnoj situaciji kada vas ekstemisti proglašavaju ekstremistom. Naime, u ovom nacionalističkom vokabularu u kojem mi živimo već 35 godna zapravo svako ko izgovori činjenice ili istinu – koje su zapravo notorne istine, koje su sudski presuđene istine, o kojima čitav svet zna sve – smatra se ekstremistom“, rekao je Gruhonjić za Al Džaziru.

Izjave Dinka Gruhonjića javno su nazvane „antisrpskim“ i „šovinističkim“ a kritike dolaze i od najviših nosilaca vlasti.

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine upozoravaju da se i inboks Gruhonjićevih društvenih mreža puni pretnjama i uvredama i da je reč o opasnom targetiranju.

„Tu nikada nema neke polemike ili razmene argumenata, tu su uvek ad hominem napadi, tipa ’strani plaćenik’, ’lobista’ itd. Tako da u nekim slučajevima to prijavljujemo nadležnim organima, ukoliko smatramo da za to postoji osnova i ukoliko ima elemenata nekog krivičnog dela“, rekao je advokat NDNV-a Veljko Milić.

Gruhonjić je izjavu dao kada je komentarisao proteste „Srbija protiv nasilja“, kada se osvrnuo i na to što je na javnom servisu Srbije genocid u Srebrenici nazvan „dešavanjem“.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji rekao je da osoba koja u javnom prostoru na neki način kritikuje državnu politiku, koja se ogleda i kroz javni servis i kroz ponašanje predstavnika vlasti, a tiče se poricanja genocida u Srebrenici, onda postaje meta tih napada.

Gruhonjić kaže da ga napadi neće sprečiti da govori što misli, jer nisu ni ranije.

„Svaki put kad me takvi ekstremisti ratni zločinci, njihovi saučesnici i svi oni koji čine da već 35 godina ne možemo da živimo kao sav normalan svet – kada me oni na takav način prozivaju, ja samo znam da radim ispravnu stvar. I u svakom slučaju me to neće obeshrabiti“, poručio je Gruhonjić.

Novinar Dinko Gruhonjić je zbog ejdnog objavljenog teksta bio je meta žestokih napada i pre dve i po godine kada je ulaz zgrade u kojoj živi u Novom Sadu iscratn neonacističkim simbolima i porukama: „Ovo nije tvoj grad i tvoja zemlja“. Slučaj je prijavljen, tužilaštvo je formiralo predmet, ali počinioci nikada nisu nađeni. Grafite mržnje soidarno su uklonili građani i aktivisti.

(Autonomija/AJB)