Skip to main content

Desničari iscrtali mural Darje Dugine u Beogradu

Info 24. авг 2022.
< 1 min čitanja

Na društvenim mrežama objavili da je mural posvećen "velikoj prijateljici srpskog naroda"

U centru Beograda nacrtan je mural Darje Dugine, ubijene ćerke ideologa ruskog ultranacionalizma Aleksandra Dugina.

Na njemu je, kako se vidi, na ruskom jeziku ispisana poruka: „Ruska smrt je devojka koja odlazi u nebo, pletenice bele i avgustovske kiše“.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, mural su uradili članovi neformalne desničarske grupe „Narodne patrole“.

Na Telegram kanalu te grupe 23. avgusta uveče objavljeno je da je mural napravljen „velikoj prijateljici srpskog naroda“.

Darja Dugina je ubijena kći istaknutog krajnje desničarskog ideologa Aleksandra Dugina povezanog s Kremljem, glasnog pristalice i propagatora invazije Moskve na Ukrajinu.

Ona je poginula kada je vozilo u kojem je putovala eksplodiralo u moskovskoj regiji 20. avgusta.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) optužila je ukrajinsku tajnu službu za izvođenje tog napada. Kijev je oštro odbacio bilo kakvu povezanost sa smrću Dugine.

Dugina je bila politički komentator Međunarodnog evroazijskog pokreta koji vodi njen otac. I Dugin i njegova ćerka glasno su podržavali rat protiv Ukrajine.

U martu je Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a sankcionisala Duginu zbog „delovanja ili namere da deluje za ili u ime web stranice United World International (UWI)“, čija je bila glavna urednica.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Dugina takođe doprinela članku UWI-a koji sugeriše da bi Ukrajina „propala“ ako bi bila primljena u NATO.

Aleksandar Dugin bio je aktivan i u Srbiji, gde je boravio u nekoliko navrata. Imao je kontakte uglavnom sa desničarskim organizacijama i partijama, koje su ujedno uputile izraze saučešća nakon smrti Dugine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Vesna Anđić/RFE)