Skip to main content

Deo opozicije nastavio proteste za poništenje izbora

Info 16. jan 2024.
2 min čitanja

Traže i rasvetljavanje ubistva Olivera Ivanovića

Sa zahtevom da se ponište rezultati izbora u Srbiji, više hiljada građana okupilo se 16. januara u Beogradu na još jednom protestu na koji je pozvala najveća opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“.

Pored tvrdnji o neregularnostima na izborima održanim mesec dana ranije, organizatori protesta su želeli da ukažu i na nerasvetljeno ubistvo opozicionog političara Olivera Ivanovića.

Ivanović, srpski opozicioni političar sa Kosova, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Priština i Beograd vode parlalelne istrage, ali počinioci i nalogodavci šest godina kasnije nisu procesuirani.

Protest, koji je počeo ispred sedišta Republičke izborne komisije u centru Beograda, završen je ispred crkve Svetog Marka, gde su okupljeni palili sveće za Ivanovića.

‘Obraćali smo se Evropi i svetu zbog izborne krađe’

Marinika Tepić, koja je predvodila listu „Srbija protiv nasilja“ na izborima, ponovila je da ta koalicija traži nove izbore po novim uslovima, uz tvrdnju da je na glasanju 17. decembra došlo do izborne krađe.

Osvrnula se na početak rasprave u Evropskom parlamentu sutra (17. januar), ocenjujući da će ta evropska institucija raspravljati o „pokradenim izborima u Srbiji“.

Danas ne samo Evropa, nego cela planeta zna, da smo uhvatili lopove u krađi. To je ono za šta smo mi štrajkovali glađu. Obraćali smo se Evropi, svetu, međunarodnoj zajednici, da pokažemo šta se dešava sa našim životima i izborima u ovoj državi, i da ovde nema izbora koji se mogu smatrati fer i slobodnim“, rekla je ona na početku protesta ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK).

Tepić je od 18. decembra u sedištu izborne komisije trinaest dana štrajkovala glađu, sa zahtevom da se ponište izborni rezultati. U štrajku joj se pridružilo još nekoliko opozicionih političara.

Štrajk je prekinula 30. decembra, na zahtev lekara.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ je svakodnevne proteste otpočela dan nakon glasanja, a poslednji protest sa zahtevom da se izbori ponište održan je 30. decembra, u organizaciji građanske inicijative „Proglas“.

Republička izborna komisija proglasila je konačne rezultate parlamentarnih izbora 12. januara.

Svi prigovori opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ su odbijeni, a državni vrh i vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) negiraju navode o izbornoj krađi.

Pored dela opozicije, na neregularnosti izbora ukazali su domaći i međunarodni posmatrači.

Nevladina organizacija CRTA ocenila je da je organizovana migracija birača uticala na ishod rezultata u Beogradu.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora, a Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

(Radio Slobodna Evropa/foto: RFE)