Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Valjda neće

Izdvajamo 21. nov 2023.
2 min čitanja

Idemo dalje, kampanja zove…

NADREALNO: Prva vest o toj nesreći nosila je potencijal da postane možda i najnadrealnija koju sam u poslednje vreme čuo: došlo je do sudara vozova na pruzi između Odžaka i Ratkova i ima više povređenih.

PET: Odžaci i Ratkovo nalaze se na pruzi Novi Sad-Sombor i njome dnevno, u oba pravca, saobraća u vr’ glave po pet putničkih vozova. Mislio sam da je eventualni sudar tog jada od broja vozova čak i na toj pruzi prosto nemoguć.

PREVID: Priznajem, izgubio sam, u magnovenju, iz vida da se tom prugom zadnjih godina intenzivno kreću i teretni vozovi i to me je koštalo tolike prvobitne zapanjenosti.

POVREĐENI: Bilo je poslovičnog pokušaja da se dimenzije nesreće maksimalno ublaže, ali se ubrzo ipak saznalo da je u „zakucavanju“ putničkog voza u zaustavljeni teretni povređeno čak 52 putnika, uglavnom lakše. Nije, srećom, bilo mrtvih, otpravnik iz Ratkova je nadležnima isto veče „usmeno priznao propust u radu“; idemo dalje, kampanja zove…

IRONIJA: Ima u svemu tome jedne baš bolne ironije: taj pružni pravac, a nije da ga ne poznajem, oduvek je u svakom putniku budio želju samo da jednom, bilo kada, stigne na odredište – ne u smislu da je bilo bojazni da će se nešto usput strašno desiti – poput nesreće, pu-pu! – nego više zbog strepnje da će negde, možda, štaznam, pre Karavukova, legendarni sivi šinobus samo jednom stati i ostati tako nepomičan, usled kvara, na više sati. A vanka mrak i nigde nikoga…

TRUCKANJE: Taj vid prevoza nekako je ostao najpristupačniji mnogima, naročito studentima, iako bukvalno truckanje od Novog Sada do Sombora, u najboljim danima, traje i do tri sata! Kažu sad da baš između Ratkova i Odžaka vozovi mogu da idu i do 100 na sat (!) – ako je to tačno, koliko bi, majku mu, putovanje trajalo kad bi i tu išli opasnih 40 na sat?

ALTERNATIVA: Pre tačno dve godine počela je izgradnja brze pruge Novi Sad-Subotica i od tada teretni železnički saobraćaj između ta dva grada koristi atlernativni pravac preko Bogojeva i Sombora.

ISKAKANJE: Koliko je početak tog ubervažnog projekta odlagan, bilo je sasvim dovoljno vremena da se Železnica pozabavi ozbiljnom rehabilitacijom alterantivnih pravaca. Nešto, navodno, jesu uradili, ali je činjenica da iskakanja vozova iz dotrajalih šina, kao i na brojnim drugim pravcima, nije retkost: iz kompozicije koja je išla iz Novog Sada lane je pred Somborom iz šina iskočila cisterna s prirodnim gasom; nije procurio, srećom.

TERET: Pruga Novi Sad- Sombor-Subotica je u takvom stanju da vam do krajnje destinacije, ako ste putnik, treba, u najboljem slučaju, više od četiri sata efektivnog putovanja! Ta ista pruga, više nego ranije, ozbiljno se koristi i za prevoz raznorodnog tereta, koji, povremeno saznajemo, može biti opasan i po ljude i po okolinu.

NIKAD SISTEM: Tek kad dođe do ozbiljnijih posledica, ili velikog broja povređenih, brže bolje se, da se javnost ne doseti, pronalazi krivac: ako nije mašinovođa, onda je otpravnik. Nikad sistem. Koji će se raspasti u paramparčad samo ako jedan šraf dođe na posao i ne pomisli „valjda neće ni danas“.

(Autonomija, foto: Pixabay)