Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Stanje separatizma

Autori 25. apr 2023.
2 min čitanja

Banovina ume očito da zarazi separatizmom svakog ko u nju zasedne

BRIGA: Jao, baš jako dugo nisam čuo da se javnost upozorava na mogućnost otcepljenja Vojvodine i njen odlazak Neznano Gde i Neznano Kome – toliko dugo da sam se malko zabrinuo za zdravlje vojvođanskog separatizma.

KRAJ ZATIŠJA: I bi zatišje, sve do minule subote. Okupiše se desničarske stranke u Novom Sadu koje tu, vele, nisu branile samo južnu srpsku pokrajinu, znanu i kao Kosovo i Metohija, nego i severnu, povremeno znanu i kao Vojvodina. Ako danas predaju Kosovo i Metohiju, sutra će našu Vojvodinu i naš Novi Sad, zloslutili su govornici.

PROMOTERI: Ja sam, a sigurno nisam jedini, uvek mislio da Vojvodinu od početka hoće da otcepe Čanak i ligaši, nešto kasnije Pajtić i demokrate. Sad ispada da to hoće ovi koji su na vlasti, koji su se godinama borili protiv Čanka i ligaša, a onda i Pajtića i demokrata i njihovih separatističkih ciljeva. Nisu se valjda toliko borili da bi oni realizovali ono što su onoliko pripisivali Čanku i ligašima, pa i Pajtiću i demokratama?!

DO BANOVINE: Kad su se u subotu ispred SNP izređali govornici, prošetalo se do Banovine. Do sedišta Pokrajinske vlade, koju vodi Igor Mirović.

PODSEĆANJE: Na istom mestu, tu ispred Banovine, deset godina i deset dana ranije održan je skup „Stop razbijanju Srbije“. Pajtića, koji je tada vodio Pokrajinsku vladu, brojni govornici optuživali su za sve i svašta, pa i separatizam.

GOVORNICI: Među glavnim govornicima bio je i tada Igor Mirović, koji se potom još tri godine morao boriti protiv Pajtićevog i svekolikog separatizma, a onda ih je pobedio – i Pajtića i, mislilo se, separatizam. Uzgred, uz Mirovića, na bini je tada stajao i Milenko Jovanov, tada u DSS, već godinama visokopozicioniran u SNS.

ZAHTEVI: Od Pajtića se tada tražilo da prestane da razbija Srbiju, da raspiše izbore i podnese ostavku. Deset godina i deset dana kasnije, opet (Novi) DSS, ovaj put u sadejstvu sa Dverima, Zavetnicima i POKS-om sad od predsednika države i SNS traže da se prestane sa razbijanjem Srbije, da raspiše izbore i podnese ostavku. Banovina za sve to, dabome, nije prava adresa, ali kako da je zaobiđeš kad traje razbijanja Srbije?

BANOVINA: Shvatili ste već da Banovina ume očito da zarazi separatizmom svakog ko u nju zasedne – nakon „autonomaša“ iz prošlog veka, Čanka i Pajtića s početka ovog veka, eto nam sad i Mirovića! Možda i nije samo do Banovine – bio je 20. februara 1933. „veliki skup protiv vojvođanskog separatizma“ u novosadskom Hotelu „Sloboda“, tri godine pre početka izgradnje Banovine.

MOŽDA: Možda slična sudbina jednom zadesi i sledbenike Miloša Jovanovića i Boška Obradovića, pa za nekoliko godina budemo svedoci kako njima dolaze Mirović, Čanak i Pajtić sa pristalicama pod prozor Banovine da protestuju protiv najnovije namere da se Vojvodina otcepi.

DAJTE: Ali, zbog njih i svih budućih generacija separatista, dajte više da neko konačno objasni – koji je krajnji cilj, da li da Vojvodina postane nezavisna država ili da se nekome pripoji/nekom pokloni; ako je potonje u igri – kome?!  

Recite, nema smisla da separatisti i dalje tumaraju u mraku.

(Autonomija)