Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Neprimeren oproštaj od Šandora Egerešija

Izdvajamo 13. sep 2021.
3 min čitanja

ODE ŠANCIKA…: Bivši predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši sahranjen je 7. septembra u svojoj rodnoj Bačkoj Topoli. Preminuo je dva dana ranije, u 58. godini života.

BEZ OBJAVA: Vest o njegovoj smrti nije objavljena ni na sajtu Skupštine Vojvodine, ni na sajtu Pokrajinske vlade, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, u kom je od 2016. obavljao dužnost pomoćnika pokrajinskog sekretara.

SAMO U TOPOLI: Komemoracija je održana u bačkotopolskom pozorištu. Za bivšeg predsednika Skupštine Vojvodine u jednom mandatu, i potpredsednika u dva mandata, njegov odistinski drugi dom, u kojem je proveo više od trećine života, eto nije našao za shodno da se od njega dostojno oprosti.

RAZLOG: Navodno, Skupština nema običaj da organizuje komemoracije za bivše poslanike, pa makar bili na čelu iste te Skupštine. Evo, bez komemoracije je ostao i Živorad Žika Smiljanić, takođe bivši predsednik vojvođanske skupštine, koji je preminuo 2018.

37 GODINA: Iako nikad na istoj strani istorije, Egerešija i Smiljanića ipak nešto povezuje, mimo predsedničke funkcije. Naime, u višestranačkoj Pokrajinskoj skupštini proveli su ukupno 37 godina. Obojica su mandate osvajali isključivo na većinskim izborima: Egereši čak šest puta, Smiljanić pet.

JE LI VREDAN?: Predsednik Skupštine možda jeste samo prvi/a među jednakim, ali po Statutu i predstavlja tu instituciju u zemlji i inostranstvu; on(a) je njeno lice u javnosti. Institucija koja se odriče dostojnog ispraćaja svojih bivših predsednika, odriče se i svoje povesti; i da time nečiji predsednički mandat, na čijoj god strani bio, nije vredan ispraćaja kakav mu dolikuje.

LOKALNI OKVIR: Prepuštanje komemoracije nekoj lokalnoj samoupravi, hoće da ličnost pokojnog predsednika svede na nivo tek lokalnog političara. A bar Egereši doista nikad nije bio samo to. Uvek ponosan na svoje mađarsko poreklo, Egereši je isto tako, gde god bi se zadesio, uvek isticao i ljubav prema Vojvodini  i posvećenost suživotu svih etničkih zajednica u njoj. Bio je „Topolčanin, Vojvođanin i Evropljanin“. Mnogi i ne znaju da je pre članstva u SVM-u bio član Lige socijaldemokrata Vojvodine.

PRESTONICA: Egereši jeste obožavao svoju Bačku Topolu, i to zna svako ko je sa njim i samo jednom razgovarao. Čovek koji je svoje rodno mesto učinio svojevrsnom evropskom prestonicom tolerancije, zbog međunarodnog Kampa tolerancije koji se tu održavao sve do pre nekoliko godina, naravno da je zaslužio da se od njega oproste i njegovi sugrađani i komšije iz ulice u kojoj, kako se hvalio, skoro svi prave vrhunsku palinku.

NAŠA DIVNA VOJVODINA: Njegova pomalo naivna predstava o vojvođanskom etničkom i kulturnom šarenišu, u kojem nema zatvaranja u nacionalne obore, gde caruje tolerancija i gde mora da postoje mesta za sve, koliko god ga je činila da se svuda u Evropi oseća kao kod kuće, toliko su ga takvi svetonazori i vrednosti „u našoj divnoj Vojvodini“ gurali na marginu.

IMA LJUDI…: „Opraštamo se od takvog političara kakvih više praktično nema“, rekao je o Egerešiju na komemoraciji u Bačkoj Topoli njegov dugogodišnji stranački šef i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Takvih ljudi zapravo još ima, samo su odavno nepoželjni u politici. Kao i primeren oproštaj od njih, očito.

(VOICE Newsletter)