Skip to main content

Crnogorska partija: Bojkot popisa ako opština Vrbas ne uvede crnogorski u službenu upotrebu

Info 13. сеп 2021.
2 min čitanja

Crnogorska partija ponovo je danas zahtevala od rukovodstva opštine Vrbas da “hitno i bez odlaganja” uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu i tako ispoštuje ustavne i zakonske norme, koje krši već deset godina, i zapretili bojkotom predstojećeg popisa stanovništva.

Oni su u saopštenju za javnost podsetili da se u Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma navodi da je jedinica lokalne samouprave obavezna da svojim statutom uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

Naveli su da u opštini Vrbas, prema rezultatima posljednjeg popisa, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

“Desetogodišnje odlaganje ove odluke od strane lokalne samouprave u Vrbasu se može razumeti samo kao nesposobnost, nezainteresovanost ili pokušaj etničkog inženjeringa. Ako opština Vrbas nije sposobna ili ne želi da pod hitno sprovede svoje obaveze koje prozilaze iz Ustava i zakona – to je jasna poruka građanima Republike Srbije koji pripadaju crnogorskoj zajednici da je njihov status – status građana drugog reda”, piše u saopštenju.

Zapretili su da će, ukoliko Skupština opštine Vrbas ne postupi po njihovom zahtevu do 31. oktobra ove godine, javno pozvati crnogorsku nacionalnu zajednicu na “potpuni bojkot” predstojećeg popisa stanovništva.

Otvoreno pismo je upućeno predsedniku opštine Vrbas Predragu Rojeviću i predsednici Skupštine opštine Vrbas Sanji Žigić.

Pismo su dostavili i Gordani Čomić, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Emanuelu Žiofreu, ambasadoru i šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji, Janu Bratuu, ambasadoru i šefu Misije OEBS-a u Srbiji, Tobiasu Flesenkemperu, šefu misije Saveta Evrope u Beogradu, Dunji Mijatović, komesarki Saveta Evrope za ljudska prava u Evropi, Oliveru Varheljiju, komesaru za proširenje EU, Vladimiru Bilčik, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju, Toninu Piculi, izvestiocu Evropskog parlamenta za Crnu Goru, kao i Ambasadi Crne Gore u Beogradu.

(Autonomija)