Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: … i nekažnjivost za sve

Denis Kolundžija 10. окт 2023.
2 min čitanja

Slušaju deca o tome stalno

ZONA: U američkom nacionalnom parku Jelouston postoji područje od 130 kvadratnih kilometara koje nazivaju „Zonom smrti“. Postoji razlog zašto se smatra jednim od najčudnijih mesta na svetu.

RUPA: Zbog rupe u američkom Ustavu teoretski je moguće da na tom parčetu Jeloustona počinite čak i teško krivično delo i da za to faktički ne odgovarate, usled nemogućnosti da se organizuje pravično suđenje.

NEOSPORENO: Ukazao je na taj opasni paradoks jedan profesor prava pre skoro 20 godina, čak je pokušavao da sa američkim zakonodavcima tu anomaliju eliminiše. Ništa se u međuvremenu nije promenilo, ali se niko nije usudio da njegovu tezu o „savršenom zločinu“ u tom delu parka odbaci kao besmislenu.

KAMPOVANJE: O tom fenomenu pisali su brojni američki mediji. Jedan je čak bio toliko vickast da je skoro pa sugerisao čitaocima da ako sa nekim imaju ozbiljan problem, tu osobu treba da pozovu na, khm, kampovanje u Jelouston.

PRESEDAN: Koliko je poznato, do danas se na takav korak niko nije odvažio. Istina, neki lovci su brljali u nameri da iz nacionalnog parka izađu sa impresivnim trofejima, ali se na sudu to tako rešilo kako se za neke druge, koji trofeje ne bi tražili među životinjama, ne bi uspostavili povoljni presedani.

OPREZ: Ali, bez obzira na to što nešto nalik „savršenom zločin“ postoji kao mogućnost, što mesto, navodno, idealno za to, zahvaljujući medijima, odavno nije tajna, i dalje niko ne poziva svoje neprijatelje na „kampovanje“ u Jelouston.

POSLE RIBNIKARA: Samo u poslednjih nedelju dana svedočili smo šokantnom broju slučajeva nasilja, čak i jednog ubistva, u kojima su vinovnici bile osobe mlađe od 14 godina. Primetno je da su takvi slučajevi postali izraženiji nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

MEDIJI: Javnost se po običaju najpre zgražavala a onda je brzo našla i krivca: ne bi, navodno, svega toga bilo da mediji, nakon Ribnikara, nisu stalno ponavljali kako maloletnici ispod 14 godina ne mogu krivično da odgovaraju.

OHRABRENJE?: Da li je taj, odista često ponavljani, zakonski fakt ohrabrio poslednjih meseci pojedince da osmisle psinu da bi povredili druge, a da pritom znaju da mogu iz toga da se izvuku? Sasvim moguće. Ako ovo znači i da imamo takve koji bi rado poveli nekog na „kampovanje u Jelouston“, zar nije trenutak da se zapitamo – da li je sve samo zbog nekažnjivosti?!

DOSADA: Klinac koji je pre devet godina zapalio 64-godišnjeg beskućnika u Novom Sadu imao je tada samo dvanaest godina. Malo je verovatno da je poznavao krivično zakonodavstvo. Uostalom, policiji je nakon svega izjavio kako mu je bilo dosadno i da je samo hteo malo da se zabavi.

ČITANJE: Deca ne čitaju zakone, aman ne čitaju ni obaveznu lektiru, ako baš ne moraju. Odrasli, opet, dobro znaju za zakonske sankcije pa ih to nekad ne odvraća od krivičnih dela.

SVESNI: Paradoksalno, kad ih privedu i potom proglase krivično neodgovornim, tog trenutka deca mogu da se osete odraslim. Jer baš kod takvih nekažnjivost je postala opasno rasprostranjena, čak i za mnogo gora dela. Slušaju deca o tome stalno, a možda su nešto i pročitali.

(Autonomija, foto: Pixabay)