Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Autonomija samoraspuštanja

Izdvajamo 03. окт 2023.
2 min čitanja

Autonomno, dabome

PREDVIDIVOST: Ako je išta u Vojvodini u poslednjih trideset godina bilo predvidljivo, to je svakako trajanje saziva njene Skupštine: održe se izbori i već po konstituisanju novog saziva svako je komotno mogao da prorekne kako će se na naredne izbore tek kroz četiri godine.

1992: Dobro, nije tako uvek bilo – 1992. godine, na samom početku višestranačke Skupštine Vojvodine, pokrajinski poslanici birali su se dva puta, u maju redovno a u decembru vanredno.

PRAKSA: Osim što je tada uspostavljena praksa da se, u ritmu Olimpijskih igara, izbori održavaju svake četiri godine, kao datum održavanja potonjih izbora uzimani su isključivo termini u aprilu, maju, junu, septembru i novembru.

DECEMBAR: Nakon 1992. decembar više nikad nije bio igri, u prvom redu zbog toga što izlazak na izbore u tom mesecu – niko nije (vanredno) tražio. Ove godine bi, međutim, to moglo da se promeni. Ako jedna izjava zaista preraste u političku odluku, građani AP Vojvodine mogli bi 17. decembra, uz ostale najavljene izbore, da biraju i novi, deseti saziv Skupštine AP Vojvodine.

USLOV: Kako god ih zvali, vanrednim ili, u maniru političara iz vlasti, izborima u iovako izbornoj godini, tek činjenica je da bi ti izbori bili održani nekoliko meseci pre redovnog termina, u maju ili junu iduće godine. Da bi eventualni naum o objedinjenim decembarskim izborima mogao biti ostvaren, uslov je, dakako, da (i) vojvođanska skupština u skorije vreme bude prevremeno raspuštena.

LAKO: Ako pogledate Statut AP Vojvodine, uverićete se da sa tim vojvođanska skupština neće imati ama baš nikakav problem. Zapravo, umesto da ih neko drugi raspušta, pokrajinski poslanici to mogu da urade sami. Dakle, reč je o samoraspuštanju, samoskraćenju mandata.

PROCEDURA: Ukratko: trećina (od 120) poslanika treba da uputi predlog o prevremenom prestanku mandata Skupštine, i ako to prihvati većina poslanika, predsednik Skupštine u narednih 30 dana raspisuje nove izbore. Pogledajte u kalendar – moguće je 17. decembra održati i pokrajinske izbore.

PREMIJERNO: Ukoliko poslanici posegnu za ovim mehanizmom (druge mogućnosti nisu od koristi za iznenadni decembarski tajming), biće to prvi put da se vojvođanska skupština samoraspušta. Istina, do sada za tim nije bilo potrebe, a i odredba je tu gotovo odskora, tek devet godina.

UVEDENA: Tačnije, uvedena je Statutom APV iz 2014 – u prethodnoj verziji Statuta, onog iz 2009, do njenog prevremenog raspuštanja dolazilo bi na obrazloženi predlog Vlade AP Vojvodine (danas Pokrajinska vlada).

KRITIKE: Aktuelna verzija Statuta uvažila je na kraju gro kritika na račun prethodne verzije, a možda najznačajnije su bile one o količini moći u rukama pokrajinske izvršne vlasti. Uz ostalo, Pokrajinskoj vladi je naposletku oduzeta moć da inicira prevremeno raspuštanje skupštine.

MAKSIMALNO: Nije se tu, dakako, radilo o uspostavljanju ravnoteže moći i takvim tricama. Prosto, trebalo je samo maksimalno uprostiti stvaranje mogućnosti da i Skupština Vojvodine uvek bude spremna za vanredne izbore, onako kako je to čitava zemlja baš od 2014.

PORUKA: Njenim poslanicima bi samo preostalo da – autonomno, dabome – donesu odluku o tome da, eto, moraju pre vremena da prestanu da zastupaju one koji su ih izabrali. Ne zato što su to građani od njih tražili.

(Autonomija, foto: Beta)