Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Alternativa

Izdvajamo 11. okt 2022.
2 min čitanja

PAKAO: Ko je zbog radova na delu puta Bački Petrovac-Rumenka proteklih nedelja morao da koristi alternativne pravce prema Novom Sadu, njemu ni pakao neće teško pasti.

VEČNOST: S obzirom na to u kakvom je očajnom stanju bio taj put, što i ne čudi jer osim krpljenja ozbiljne rekonstrukcije nije bilo čitavu večnost, početak radova izazvao je kod onih koji svakodnevno voze tim putem mešavinu neverice i radosti.

PRITISAK: Biva to da kad se zatvori neka prometna saobraćajnica, alternativni pravci tada trpe neviđeni pritisak preusmerenog saobraćaja i to se vidi naročito kad prolazite kroz naseljena mesta. Mislim da u životu nisam video toliko vozila kao nedavno između Sombora i Novog Sada via Vrbas i Rumenka.

NEBRIGA: Niko normalan nije protiv rekonstrukcije puteva, pogotovo kada se to godinama ili decenijama uporno izbegava pa putevi postanu rizični za vožnju. U Vojvodini je ta vrsta nebrige bolno uočljiva.

PROBLEM: Problem je, međutim, u tome što jedna druga vrsta višedecenijskog nemara dolazi do izražaja u prilikama kad se radnici i mehanizacija konačno pošalju na teren. Ako su zbog radova preopterećeni alternativni drumski pravci, koja vam je alternativa?

BEZ IZBORA: Osim da se naoružate strpljenjem, odvojite značajno više vremena za vožnju ali i novca za benzin – nažalost, drugog izbora skoro da nemate.

NOSTALGIJA: Ono što je davno isticalo Vojvodinu u evropskim okvirima – veoma gusta železnička mreža – danas je tek deo nostalgičnih sećanja. Pružni pravci se potezom jedne ruke proglašavaju nepotrebnim, a šine i pragovi šalju se na otpad. U naredne dve godine šine i pragovi biće uklonjeno na oko 400 kilometara pruga u Vojvodini.

UTEHA: Ako je neka uteha, izgleda da ti železnički koridori neće biti uklonjeni iz prostornih planova, pa ostaje nada da će ih u život jednog dana vratiti neki daleko odgovorniji od ovih danas.

PORAZNO: Ali, niti može biti uteha, niti se može smatrati alternativnim vidom prevoza ukoliko se odlučite da od Sombora do Novog Sada krenete vozom: pritom, ne zna se šta je poraznije – samo tri polaska dnevno, u vrlo čudnim terminima, ili maratonsko putovanje od najmanje 2, 5 sata.

ISKLIZNUĆE: Ta pruga, iovako slabo održavana, danas se pretežno koristi za teretni saobraćaj, kao alternativni pravac između Subotice i Novog Sada, gde traju radovi na superbrzoj pruzi. Zbog njenog neodržavanja, nedavno je, pred somborskom stanicom, iskliznuo teretni vagon iz šina.

BIZARNO: I onda dolazimo u potpuno bizarnu situaciju – da nam najava bilokakvih popravki puteva izaziva bol u želucu. Ne donosi ta popravka samo bolji put, već nastavak nerviranja. Zato što period radova nije morao svima da život pretvori u pakao. I zato što će sve da se ponovi čim asfalt krene da puca. I na glavnom ali i na sporednim putevima, koji su korišćeni kao alternativa.

(VOICE newsletter)