Skip to main content

Denis Kolundžija: ALI

Izdvajamo 11. јул 2023.
2 min čitanja

Nema ALI!

ALI: Postoji fenomen koji opstaje decenijama i ako bi se tražile ključne konstante proteklih vremena na ovima prostorima, veoma uslovljena empatija bila bi sigurno visoko kotirana.

ALI: Ono što stoji između veoma uslovljenih empatičara i onih kod kojih se empatija nikad nije zapatila, odnosno onih koji je bezuslovno pokazuju, stoji rastavni veznik ALI: tri slova koja sve više pokazuju snagu da njegove korisnike, po raznim osnovama, čine čak manje prihvatljivim od bezosećajnih bednika.

ALI: Tzv. alijaši, nikad dovoljno smeli da otvoreno iznesu šta odista misle, i uvek na umišljenoj sredokraći između dva pola – onih sa iskrenom empatijom i onih koji je iskreno ne gaje. Naravno da sredine nema, umivene formulacije odvratne su podjednako i jednima i drugima: prvima zbog odsustva savesti da se ne bude kao drugi, drugima zbog taktizirajućeg  nastojanja da iznosilac stava bude svima podjednako prihvatljiv.

ALI: Alijaši su kadri da uvek nađu zamerke žrtvama – ubistva ili „samo“ napada. Naročito ako se žrtve, po raznim osnovama, ne uklapaju u njihove svetonazore..

ALI: Desi se prirodna nepogoda, mnoštvo mrtvih, još više unesrećenih: auu, tragedija, ALI se ne sećamo da su tamo žalili za nama kad se nama nešto strašno dogodilo. Nisu, znamo, ALI svejedno nam je žao.

ALI: To je, u stvari, bio strašan zločin, ALI nisu svi ubijeni bili civili, pusti ti te priče. Dobro, možda jesu, ALI šta su oni nama uradili?!

ALI: Strašno je ubistvo još jedne žene u partnerskom nasilju, ALI ko zna kakva je pozadina toga, sigurno se nije dogodilo iz čista mira! Evo, rekoše da je miran čovek, svima se javljao u komšiluku…

ALI: Užasno je to silovanje. ALI, moram da pitam, šta je ona radila u to doba noći u tom delu grada? Da li bi do toga došlo da se nije namerno oblačila provokativno?

ALI: Napad na gej osobu, nedopustivo je nasilje nad bilo kim, ALI tamo su na nekoj paradi vređali verska osećanja većinskog stanovništva, oblačili su se skaredno i niko nije zbog toga odgovarao.

ALI: Opet su napali i vređali nekog novinara. Užas, ALI, znaš, taj radi za onaj medij koji ništa drugo i ne radi do sejanje mržnje protiv vlasti, samo mrače, nema pozitivno intoniranih vesti, a za takav stav nema ama baš nikakvog razloga.

ALI: Jeste, jezivo je ubistvo političara, ma tuga jedna, deca ostala bez oca, ALI, ne znam da li si čitao, ima na internetu ko sve ZAISTA stoji iza tog ubistva, ma kakvi ovi osuđeni, nisu tu čista posla, CIA, mafija…Kažu i da ni on nije bio skroz čist.

ALI: Onda je ubijenA Noa. Pa isečena. Raskomadano telo potopljeno u kiselinu. Ubijena pa isečena, a raskomadano telo potopljeno u kiselinu.

ALI: I strašno je, i užasno, i jezivo i nedopustivo, ALI, za početak, nije ubijena devojka, zašto se insistira na tome u medijima, imao je on svoje pravo ime, svi već vrište o femicidu, ALI to nije…

ALI: Dok čekamo dehumanizaciju naredne žrtve i novu turu zamerki ubijenoj osobi, suočimo se s tim da u nekim ljudima čuči pravo zlo.

Nema ALI!

(Autonomija)